fbpx

Judecătorii ar putea fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Guvernul a votat astăzi o serie de modificări la Constituție

Judecătorii vor fi numiți în funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, până la atingerea plafonului de vârstă. Guvernul a votat în cadrul ședinței de astăzi o serie de modificări la Constituția Republicii Moldova, inclusiv unele care se referă la termenul și modul de numire a judecătorilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, autorii proiectului propun excluderea termenului inițial de cinci ani de numire a judecătorilor, prevăzut la art. 116 din Constituție, și numirea acestora până la atingerea plafonului de vârstă. De asemenea, este prevăzută completarea Legii Supreme cu prevederea referitoare la dreptul președintelui de a respinge o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă modificare îi vizează și pe judecătorii Curții Supreme de Justiție, care ar putea fi numiți în funcție similar magistraților din curțile de apel și judecătorii – de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM.

O modificare importantă ține de imunitatea judecătorilor. Aceștia ar putea beneficia doar de imunitate funcțională și anume în caz de urmărirea penală numai pentru acțiunile sau inacțiunile efectuate în exercitarea funcțiilor lor. În aceast sens, coruperea pasivă, traficul de influență, luarea de mită, precum și infracțiunile similare nu pot fi considerate ca acte săvârșite în exercitarea legală a funcțiilor sale.

Se propune, de asemenea, completarea Constituției cu un articol nou care va reglementa expres faptul că CSM este garantul independenței autorității judecătorești. În partea ce ține de atribuțiile CSM, prin intermediul proiectului respectiv, se propune stipularea expresă a faptului că CSM trebuie să fie consultat obligatoriu în procesul elaborării, examinării, aprobării și modificării bugetului de stat în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare destinate instanțelor judecătorești și este în drept să prezinte amendamente la actele remise pentru consultare.

Cabinetul de Miniștri urmează să solicite avizul Curții Constituționale și să prezinte, ulterior, proiectul spre examinare în Parlamentul Republicii Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button