fbpx

Iranul confirmă că a intrat în dialog cu Arabia Saudită: „Vom depune eforturi pentru rezolvarea conflictelor”

Iranul a confirmat pentru prima dată, luni, că se află în discuții cu Arabia Saudită, principalul său rival regional, pentru a soluționa conflictele existente și a normaliza relațiile. „Dezescaladarea tensiunilor dintre cele două țări musulmane din regiunea Golfului este în interesul ambelor țări dar și al regiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului de externe iranian, Saeed Khatibzadeh.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ne dorim rezolvarea problemelor și conflictelor dintre țările noastre. Vom depune cele mai mari eforturi pentru atingerea acestui obiectiv”, a adăugat el.

Rayed Krimly, directorul pentru planificarea de politici la ministerul saudit de externe, a declarat că discuțiile dintre reprezentanții Iranului și Arabiei Saudite sunt menite să reducă tensiunile regionale. El a spus, totuși, că este mult prea devreme pentru a face un pronostic asupra rezultatului și că Riad-ul așteaptă să vadă „fapte verificabile”.

Rivalitatea dintre Iran și Arabia Saudită s-a manifestat de-a lungul anilor prin conflicte de tip proxy în toată regiunea, din Yemen până în Siria și Irak. Cele două țări au luat poziții și mai conflictuale în ultimii anii, iar în 2016 au întrerupt relațiile diplomatice.

Venirea lui Joe Biden la conducerea Statelor Unite ale Americii, însă, a schimbat calculele politice în Orientul Mijociu, în contextul în care Washingtonul își dorește reintrarea în vigoare a acordului nuclear cu Iranul. SUA a îndemnat, de asemenea, Arabia Saudită să încheie războiul din sud cu milițiile Houthi susținute de Iran.

Conform unor surse citate de Reuters, Teheranul a promis că își va folosi influența pentru a opri atacurile Houthi asupra Arabiei Saudite, dacă aceasta din urmă va susține negocierile pentru acordul nuclear.

Articole asemănătoare

Back to top button