fbpx

IPRE a organizat al treilea atelier #NoișiUE: Discuție cu cetățenii orașului Leova despre oportunitățile oferite de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) şi Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), au organizat pe 4 martie curent, la Leova, cel de al treilea atelier de lucru din cadrul proiectului „Noi și UE – UE în Moldova: Percepțiile și Realitatea”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Scopul atelierului este să ofere informații despre avantajele Acordului de Asociere și despre posibilitate de accesare a fondurilor Uniunii Europene. De asemenea, participanții la atelier au avut posibilitatea să interacționeze și să discute despre procesul de implementare a proiectelor finanțate de donatori cu foștii și actualii beneficiari ai fondurilor UE. La eveniment au participat reprezentanții societății civile, mediului academic și reprezentanții administrației publice locale.

În deschiderea evenimentului, cu un cuvânt de salut au venit Iulian Groza, director executiv la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), și Inna Supac, directoare executivă a IPIS. De asemenea, Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova, a vorbit despre proiectele UE implementate în regiune, dar și despre inițiativa de a reconstrui podul peste râul Prut, care ar da posibilitate de dezvoltare a orașului și ar facilita accesul spre zona UE. Totodată, Dominic Maugeais, coordonator de proiect IEP, a explicat participanților care sunt scopurile și activitățile de viitor ale proiectului.

În cadrul primului panel, Iulian Groza a făcut o trecere în revistă a principalelor rezultate și probleme de la cinci de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, a evoluţiei dialogului UE-Moldova, precum despre prioritățile strategice în implementarea angajamentelor asumate de Republica Moldova.

În al doilea panel, Mihai Mogîldea, lider de echipă în Programul Europenizare IPRE, a vorbit despre principalele aspecte a Regimului liberalizat de vize cu UE, despre avantajele liberei circulații a cetățenilor în spațiul UE, precum și a prezentat care sunt rezultatele implementării Zonei de Comerț Liber Cuprinzător și aprofundat dintre UE și Republica Moldova (ZLSAC). De asemenea, Iulian Rusu, director adjunct al IPRE, a vorbit despre cooperarea inter-municipală, reforma teritorial administrativă și amalgamarea autorităților locale, în contextul implementării Acordului de Asociere cu UE.

În cadrul evenimentului, au fost lansate infograficele elaborate în cadrul proiectului, care vor fi distribuite și pe rețelele de socializare.

Proiectul „Noi și UE – UE în Moldova: Percepțiile și Realitatea” s-a început în iulie 2019, va dura 12 luni şi are drept obiectiv aducerea unei contribuții la depășirea liniilor de divizare socială identificate în cadrul procesului de apropiere a Moldovei față de UE, prin promovarea dialogului informat asupra valorilor și normelor care stau la baza Acordului de Asociere și beneficiile modernizării Republicii Moldova în procesul de apropiere față de UE.

Printre acțiunile planificate se numără dialoguri cu cetățenii, ateliere de lucru şi dezbateri TV în regiuni precum Ceadîr-Lunga și Edineț. Proiectul este implementat cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.

Articole asemănătoare

Back to top button