fbpx

infografic | Producția agricolă globală a Republicii Moldova ar putea depăși 40 de miliarde de lei

Agricultura Republicii Moldovei ar putea înregistra o creștere spectaculoasă în acest an, iar conform estimărilor expertului economic Veaceslav Ioniță, ar putea depăși ușor nivelul de 40 de miliarde de lei. Acest lucru se datorează condițiilor climaterice favorabile, conjuncturii internaționale benefice, dar și datorită investițiilor din ultimii ani, mai relatează expertul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, expertul economic susține că anul trecut producția agricolă a Republicii Moldova a suferit cel mai mare declin, „din toată perioada de existență a agriculturii organizate”, din cauza secetei și pandemiei.

Veaceslav Ioniță prezintă un infografic care asigură o înțelegere mai bună a fenomenului producției agricole globale.

„Am estimat volumul producției agricole globale în Moldova pentru ultimii 70 de ani la valoare și prețurile de astăzi. Pentru ușurarea comparabilității până în 1991 este estimată producția agricolă globală doar pe malul drept al Nistrului.

Totodată am considerat extrem de important să împart agricultura în cea organizată și cea individuală. Declinul agriculturii din Moldova începând cu anul 1985 s-a datorat în cea mai mare parte declinului și falimentării gospodăriilor agricole mari, care asigurau circa 85% din toată producția agricolă”, explică Ioniță.

Potrivit expertului, în anii care au urmat, producția agricolă în gospodăriile individuale a dominat producția din Republica Moldova.

„Însă trebuie să spunem că această producție de fapt era o agricultură naturală, de subzistență și nu însemna o agricultură performantă cu tehnologii moderne, care să permită un trai decent celor care o practică.

După 25 de ani de dominație a producției individuale, anul acesta avem o schimbare de situație, când producția gospodăriilor agricole mare, cel mai probabil vor depăși ca volum producția individuală. Este un început de restabilire a agriculturii ca ramură economică, dar nu ca activitate de subzistență a celor mai săraci oameni de la țară”, mai punctează economistul.

Infografic: Veaceslav Ioniță
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button