fbpx

infografic, doc | Noi modificări la RCR: Sunt vizate trotinetele și bicicletele, modul de depășire a lor cu mașina și limite de viteze

Miercuri, 14 septembrie, Guvernul a aprobat noi modificări la Regulamentul Circulației Rutiere. Au fost vizate în special trotinetele și bicicletele, modul de depășire a lor cu mașina, precum și noi limite de viteze.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Trotinetele sunt reglementate. Conducătorii trotinetelor nu vor mai putea circula pe trotuar, ci doar pe pista pentru cicliști, iar în absența ei, pe carosabil, pe partea dreaptă, la maximum 1 m distanță de la bordură.

Trotineta și bicicleta trebuie să fie echipată cu faruri, sonerie, iar șoferul trebuie să poarte vestă sau elemente reflectorizante pe timp de noapte sau pe timp de vizibilitate redusă. Dacă trotineta are un motor de peste 500W, adică dezvoltă o viteză mai mare, atunci șoferul ei trebuie să dețină permis din subcategoria AM.

Trotinetele electrice nu vor putea circula pe drumuri, pe care viteza permisă depășește 50 km/h, adică pe drumurile naționale. Pe aceste drumuri vor putea circula doar pe bicicletă și doar cu cască de protecție.

Bicicletele și trotinetele vor putea circula pe benzile transportului public. Acum benzile dedicate sunt amenajate pe str.Pușkin, G.Bănulescu-Bodoni, I.Creangă, G.Vieru, bd.Ștefan cel Mare.

Din legislația României a fost preluată modalitatea de depășire a bicicletelor și trotinetelor. Astfel, dacă vehiculul circulă cu viteză de până la 50 km/h, adică în oraș, depășind un biciclist sau pe cineva pe trotinetă, este obligat cu roțile din stânga să treacă peste axul drumului, adică peste linia discontinuă. Dacă, însă are o viteză de peste 50km/h, adică pe drumurile naționale, atunci, este obligat să treacă linia discontinuă cu cel puțin jumătate din lățimea mașinii.

Dacă linia marcajului nu este discontinuă, ci una continuă, aceasta nu poate fi încălcată și deci vehiculul va merge în spatele biciclistului până când va ajunge la linia discontinuă pentru a-l depăși.

În localități, conform noului Regulament, vor apărea noi limite de viteze și anume pe drumurile adiacente instituțiilor de învățământ, spitalelor, parcurilor și a centrelor istorice, viteza va fi de până la 30km/h.

Menționăm că centrul istoric al Chișinăului este cuprins de străzile Ismail – A.Mateevici – M.Viteazul – Albișoara.

Gestionarea vitezei reprezintă un set de măsuri pentru limitarea efectelor negative ale vitezelor excesive și inadecvate în sistemul de transport.  Participanții la trafic vulnerabili (pietonii, bicicliștii) pot interacționa doar dacă viteza autovehiculelor este redusă”, a stipulat Secretarul general al MAI, Serghei Diaconu, în Nota informativă la proiect.

A fost un proces îndelungat, care a durat mai bine de doi ani, la care au participat mai multe grupuri de bicicliști, dar și alți utilizatori ai transportului alternativ. Modificările nu sunt perfecte și nu reflectă toate propunerile noastre, dar cu siguranță aceste ajustări îmbunătățesc siguranța bicicliștilor pe străzi și șosele.

MAI promite că va începe curând lucrările la un nou Cod al Circulației Rutiere, un document amplu, care va include toate domeniile circulației rutiere. Acum noi acceptăm modificările făcute, dar așteptăm lucrările la nou Cod” a declarat Ana Popa, co-fondatoarea Alianței Biciclete Chișinău.

Proiectul Hotărârii de Guvern by ZUGO

Articole asemănătoare

Back to top button