fbpx

Guvernul vrea să acorde mai multă atenție alimentației și igienei din instituțiile preșcolare. Ce presupune proiectul „10 pentru copii”?

Autoritățile își propun să îmbunătățească sistemul de alimentație în școli și grădinițe. Planul de acțiuni imediate „10 pentru copii” a fost prezentat astăzi de Andrei Spânu, secretarul general al Guvernului și este menit „să îmbunătățească lucrurile în sistemul de educație prin diminuarea corupției și a actelor de neglijență”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Printre promisiunile Guvernului se numără produse sănătoase, calitate sporită a meselor mici, apă curată, pedepse mai aspre pentru cei care vor încălca normele de igienă și de alimentație ale copiilor, dar și salarii motivante pentru angajații grădinițelor.

„Ne propunem să modificăm Hotărârea de Guvern, astfel încât să înscriem în lista de interdicții a achizițiilor publice pe operatorii economici, pe fondatorii și administratorii nominali ai acestora în cazul în care cei din urmă nu și-au îndeplinit obligațiile asumate în cadrul procesului de achiziție. De acum, toți doritorii de a participa la achiziții publice vor trece prin acest filtru.

Vom introduce, de asemenea, modificări la codul contravențional și penal pentru a înăspri sancțiunile în cazul încălcării normelor privind alimentația copiilor. Vom eficientiza procedura de achiziții publice, astfel încât managerii instituțiilor de învățământ să se preocupe de calitatea alimentației și mai puțin de birocrația care se impune prin acest proces”, a anunțat Andrei Spânu într-un briefing de presă.

Conform celor relatate, autoritățile mai promit și ajustarea meniului pentru cei mici.

„Urmează să avem consultări pe fiecare acțiune, ca să avem experți. Una dintre idei a fost ca micuților să li se ofere mai multă apă decât sucuri, pentru că ele conțin mai mult zahăr”, a mai subliniat secretarul.

Tot din declarațiile lui, salariile pentru bucătari și ajutori de educator vor crește cu sume ce variază între 360 și 536 de lei pe lună. Totodată, se va modifica și cadrul normativ pentru a le oferi părinților posibilitatea de a participa activ în cadrul grupurilor de achiziții.

Potrivit lui Spânu, autoritățile își propun să implementeze aceste măsuri în următoarele 12 luni.

Articole asemănătoare

Back to top button