fbpx

grafic | Din ce cauză bitcoin și majoritatea criptomonedelor scad puternic în valoare

Euforia Bitcoin s-a sfârșit încă din luna iunie, când puterea de la Beijing a decis să interzică orice activități pe tema generării și tranzacțiilor de criptomonede, pe fondul temerilor legate de impactul „fermelor” de criptomonede asupra rețelei de electricitate și nevoia de a bloca exodul de capital în afara țării, în anticiparea unei contracții mai puternice a economiei Chinei, transmite go4it.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Iar criza economică pe care mulți analiști o așteptau pare să bată la ușă, colapsul iminent al Evergrande Group, cu colos imobiliar cu datorii estimate la peste 300 miliarde de dolari, fiind comparat cu falimentul gigantului american Lehman Brothers, la începutul crizei financiare globale din anul 2008.

Bitcoin – cel mai riscant activ pe care îl poți deține în vremuri de criză

În timp ce toate privirile sunt ațintite asupra Chinei, așteptând o decizie din partea Guvernului pentru salvarea gigantului Evergrande cu bani de la buget sau, dimpotrivă, confirmarea falimentului ce ar putea declanșa un efect de contagiune în întreaga economie a Chinei, investitorii aleg calea prudenței reducând expunerea către activele potențial riscante. Având în vedere lungul istoric de volatilitate extremă a cotațiilor, Bitcoin și criptomonedele în general sunt cam cel mai riscant activ pe care îl poți deține în vremuri de criză.

Foto: coinmarketcap.com

Valoarea criptomonedelor, în scădere

Spre exemplu, prețul Bitcoin a scăzut cu 11% doar în ultimele 24 de ore, până la un minim de 40.500 de dolari. Asta, după ce în urmă cu doar 14 zile cotația era de aproape 53.000 de dolari. Iar comparat cu maximumul de 64.863 de dolari atins în luna august, căderea este de peste 50%.

Urmând un trend similar, și prețul monedei Ethereum a scăzut cu peste 12% în ultimele 24 de ore, până la sub 2900 de dolari.

Fiind un sistem descentralizat, adesea este greu de spus cu exactitate ce anume cauzează căderea piețelor criptomonede. La fel de incertă este și progresia cotațiilor în perioada următoare, Bitcoin demonstrând în repetate rânduri că poate reacționa violent la turbulențele apărute în piețele financiare convenționale, pierzând foarte mult din valoare într-un timp scurt.

Dacă Evergrande va intra în faliment, consecințele ar putea fi dramatice asupra întregii economii a Chinei, cu efect de domino asupra economiei țărilor din întreaga lume.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button