fbpx

Gazprom amintește că astăzi, 24 noiembrie, expiră termenul de achitare a facturii pentru gazele naturale

Concernul rus Gazprom amintește Chișinăului că termenul de achitare a facturii pentru gazele naturale expiră astăzi, 24 noiembrie.

Termenul de achitare a facturii pentru gazul consumat de Republica Moldova în luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie expiră astăzi, iar banii încă nu au fost transferați. Declarația a fost făcută de către reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, potrivit rbc.ru.

Plata pentru gaz nu a fost făcută. Termenul de 48 de ore după notificarea cu privire la sistarea furnizării expiră astăzi”, a spus Kuprianov.

Amintim că Moldovagaz a acumulat datorii curente față de Gazprom în valoare de peste 74 de milioane de dolari, datorie formată ca urmare a achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 de dolari pentru mia de metri cubi, iar tariful la gaze, aplicat pentru octombrie, nu a acoperit diferența.

Precizăm că Moldovagaz a primit la data de 22 noiembrie o notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. În caz contrar, Gazprom a avertizat cu sistarea livrărilor de gaze naturale.

Într-o conferință de presă susținută marți, 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu a dat asigurări că există bani pentru plata datoriei.

El a afirmat că prin decizia Guvernului, Moldovagaz va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat. Banii vor fi transferați după ce Parlamentul va aproba, pe 25 noiembrie, modificările la buget. Totodată, pentru ca Gazprom să nu sisteze livrările de gaze naturale, Guvernul va expedia conducerii concernului un plan de achitare a datoriei.

Regretăm faptul că Gazprom a decis să notifice în acest mod Moldovagaz. Azi vom trimite o scrisoare oficială pentru a informa cu referire la pașii care urmează a fi întreprinși de Guvern pentru remedierea situației”, a declarat ieri Andrei Spînu.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button