fbpx

foto, video | Zi de doliu în țară. Guvernul și autoritățile publice comemorează azi victimele regimurilor totalitare și autoritare

Zi de doliu în toată țara – Guvernul Republicii Moldova și autoritățile publice comemorează astăzi victimele tuturor regimurilor totalitare și autoritare. În acest sens, cetățenii păstrează azi un minut de reculegere.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Evenimentul organizat astăzi de Guvern a început cu arborarea Drapelului de stat în bernă și cu un minut de reculegere. Au fost rostite discursuri de către prim-ministra țării, Maia Sandu, și de viceprim-ministru Andrei Năstase. Ulterior, funcționarii au împărțit panglici negre cetățenilor, în memoria victimelor.

„Acum 80 de ani, doi dictatori au deschis calea spre o tragedie colectivă cu toate consecințele ulterioare: gulaguri, lagăre de concentrare, Holocaust, deportări etc. Fiecare familie din Republica Moldova a avut de suferit în urma regimurilor totalitare. Fiecare cetățean a fost afectat personal, a avut rude ucise, persecutate și condamnate, lăsate fără casă sau stigmatizate ani la rând. Se știe că cei care nu învață lecțiile istoriei riscă le repete.

În țara noastră și alte țări, istoria a fost adesea falsificată și manipulată pentru a servi unor interese politice sau ideologice. Interesele politice nu trebuie să stea la baza analizei adevărului istoric. Toate regimurile totalitare trebuie tratate la fel, antiumane sau criminale. Prin recunoașterea și condamnarea crimelor comise de regimurile totalitare și condamnarea atrocităților și crimelor comise de acestea, Guvernul își dorește să pună bazele unei reconcilieri naționale. Haideți să nu ne mai jucăm cu moartea a milioane de oameni prin prisma ideologiei”, a declarat Maia Sandu.

Tot la primele ore ale dimineții, a fost coborât în bernă Drapelul de stat de pe clădirea Primăriei municipiului Chişinău.

„În bernă au fost coborâte cele trei drapele de la intrarea în sediul Primăriei, drapelul oraşului Chişinău, al Uniunii Europene şi Drapelul de stat, care au fost legate şi cu o panglică de culoare neagră. Prin această acţiune, Primăria municipiului Chişinău comemorează victimele tuturor regimurilor totalitare și autoritare”, comunică reprezentanții Primăriei.

Pe de altă parte, amintim că președintele țării noastre, Igor Dodon, a anunțat recent că va organiza un concert în Piața Marii Adunări Naționale, cu ocazia aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă. În același context, șeful statului a mers la Comrat, unde – împreună cu bașcanul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, și deputați în Parlamentul RM – a participat la ceremonia solemnă de depunere a florilor la Complexul memorial.

„I-am felicitat pe locuitorii orașului Comrat și ai întregii autonomii cu ocazia acestei date importante și am subliniat în mod deosebit că evenimentele din august 1944 sunt percepute de marea majoritate a populației Moldovei anume ca o sărbătoare a eliberării și a victoriei, în pofida diferitelor interpretări politice.

Sunt ferm convins că cei care nu respectă trecutul nostru nu au viitor, iar eroismul inegalabil al strămoșilor noștri în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei trebuie să servească drept model de bărbăție și de perseverență pentru generația tânără. Le-am dorit tuturor locuitorilor multă sănătate, cer senin și prosperare”, a spus Dodon.

Amintim că – prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova – ziua de 23 august 2019 a fost declarată zi de doliu. În semn de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, indiferent de ideologie, Guvernul și autoritățile publice păstrează un moment de reculegere.

Articole asemănătoare

Back to top button