fbpx

foto | Povestea apariției „Black Friday”. În ce an s-au înregistrat cele mai mari vânzări din istorie?

Istoria „Black Friday” a început mult mai devreme decât și-ar putea imagina unii dintre noi. Următoarea zi de după Sărbătoarea Recunoștinței era considerată începutul „neoficial” al sezonului de Crăciun. Totuși, ziua resepctivă nu a primit deodata denumirea pe care o are astăzi. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Această zi a fost „botezată” drept Vinerea Neagră pe 24 septembrie 1869. Doi speculanți, Jay Gould și James Fisk au creat un „boom-and-bust” al prețurilor la aur. Ceea ce a urmat a fost o prăbușire a pieței bursiere, deoarece prețurile au scăzut cu 20%. Întreruperea prețurilor aurului a dus la scăderea prețurile mărfurilor cu până la 50%. Totuși, corupția din acea perioadă le-a permis lui Gould și Fisk să scape fără pedeapsă.

Chiar dacă există o mulțime de strategii comerciale de a atrage cât mai mulți cumpărători și în zilele obișnuite, magazinele înregistrează an de an venituri nemaipomenite în doar câteva ore. În 2009, de Black Friday, vânzările au crescut cu 0,3%. Cumpărătorii au cheltuit 373 de dolari fiecare. Adică mai mult de jumătate din suma încasată de agențiile de tursim pe toată perioada sezonului de vacanță din același an. În 2010, vânzările s-au cifrat la 45 de miliarde de dolari. Anul următor, multe magazine s-au deschis de Ziua Recunoștinței pentru prima dată, iar vânzările lor au fost incluse în veniturile de Black Friday.

În 2013, vânzările atât online cât și în magazine au fost de 57,4 milioane de dolari. În comparație cu anul precedent se observă un mic decalaj, însă există și o explicație. Mulți cumpărători au profitat de vânzările online care au început la începutul lunii noiembrie. Alții au așteptat reduceri mai mari mai târziu în sezonul de cumpărături.

Echipa ZUGO vă îndeamnă să cheltuiți cu grijă atunci când mergeți la cumpărături de Black Friday, care va fi marcată pe 29 noiembrie.

Citește și: Atenție la ofertele ademenitoare de Black Friday! Sfaturile specialiștilor pentru a evita capcana reducerilor

Foto: pixabay.com

 

Articole asemănătoare

Back to top button