fbpx

foto | Oameni cu mâinile legate, împușcați la ceafă: Groapă cu zeci de schelete, descoperită în stânga Nistrului

Scheletele a circa 40 de persoane, victime ale represiunilor sovietice, au fost descoperite săptămâna trecută în apropiere de ruinele Cetății Tiraspolului. Oamenii aveau mâinile legate și au fost împușcați la ceafă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Specialiștii spun că aceștia erau locuitori ai localităților din actuala regiune separatistă, dar și din satele de la hotarul ucrainean. Potrivit lor, Cetatea Tiraspolului era unul dintre locurile unde se desfășurau execuții în masă.

Bunăoară, Igor Chetverikov de la Universitatea „Taras Șevcenko” de la Tiraspol declară că mașinile care circulau noaptea au luat oameni care apoi au dispărut fără urmă. Este vorba despre persoane considerate „elemente antisovietice”.

Anterior, în același loc au fost găsite aproximativ 2000 de cadavre, însă puține dintre ele au putu fi identificate după atâtea decenii.

Prima lucrare de prospecțiune pe teritoriul muzeului de istorie militară a început în anii 90, apoi a continuat în 2017 și 2019. În acest timp, au fost găsite aproximativ două mii de cadavre. Doar o mică parte din morți au fost identificați.

Scheletele vor fi reînhumate într-un mormânt comun. Așa-numitele autorități de la Tiraspol au identificat deja un loc unde să fie duse acestea, iar săpăturile arheologice urmează să se desfășoare până la sfârșitul verii, dar să continue și anul viitor.

Foto: MVD PMR
Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button