fbpx

foto | Autoritățile promit un nou loc turistic în Chișinău. Este încărcat cu multă istorie

Urmare a săpăturilor arheologice la casa din Chișinău unde a locuit Mitropolitul Bănulescu Bodoni, în luna mai curent, au fost depistate câteva trepte, dar și beciul casei, care are 230 de ani. Pe 20 iulie, autoritățile municipiului au anunțat că a fost inițiat proiectul-pilot de arheologie urbană pentru a promova și valorifica cele depistate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mitropolitul Bănulescu Bodoni a locuit pe bulevardul Grigore Vieru 11, la Casa lui Toader Sabău. În toamna anului 2021 au început săpături arheologice care continuă și astăzi.

Potrivit autorităților, lucrările au fost desfășurate „pentru a pune în valoare vestigiile arheologice ale celei mai vechi clădiri din Chișinău(1795) și pentru a scoate la suprafață ruinele Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

În luna mai curent, săpăturile au scos la lumină câteva trepte, dar și beciul casei, care are 230 de ani.

Pe 20 iulie, autoritățile au anunțat că Asociația „Monumentum” și Primăria municipiului Chișinău, în colaborare cu arhitectul Andrieș Mihail, au inițiat proiectul-pilot de arheologie urbană „muzeificând vestigiile arheologice din Chișinăul Vechi”.

Potrivit reprezentanților Primăriei, aceasta se întâmplă pentru prima dată în istoria urbei. Astfel, se urmărește promovarea și valorificarea celor depistate.

Pretura sectorului Râșcani a precizat că un concept-schiță a fost coordonat deja și avizat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Urmează executarea conceptului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Totodată, se menționează că anul acesta, pentru prima dată, sunt alocate surse financiare pentru acest domeniu de către Primăria mun. Chișinău.

Articole asemănătoare

Back to top button