fbpx

foto | „Apă-Canal Chișinău”, despre mirosul urât din capitală: „Deversările sunt regizate și au un substrat politic”

„Apă-Canal Chișinău” face mai multe precizări referitoare la mirosul urât din capitală și deversările cu concentrații maxime de poluanți care ajung la Stația de Epurare. Potrivit întreprinderii, scurgerile sunt regizate și fac parte dintr-un joc politic.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Concentrațiile de poluanți de 4-5 ori mai mari decât permite regimul de funcționare a sistemului de canalizare, pun în pericol buna activitate a treptei biologice a Stației. Totodată, la efectuarea unei analize a concentrațiilor zilnice de poluanți, probele fiind prelevate zilnic pe parcursul unei luni, s-a constatat că în unele zile concentrațiile acestora sunt extrem de mari. O asemenea situație s-a înregistrat și pe parcursul nopților de 27-28 septembrie.

Potrivit unor calcule, concentrațiile de poluanți la intrare în Stația de Epurare sunt neuniforme, iar întreprinderea presupune că unii agenții economici, la sfârșitul zilei sau pe parcursul nopții, deversează în sistemul public de canalizare deșeuri de producere și ape uzate cu concentrații de poluanți extrem de mari, fapt care conduce la inhibarea nămolului activ și la înrăutățirea procesului de epurare biologică.

În scopul redresării situației create, administrația furnizorului de apă a intensificat verificările agenților economici și atenționează că în cazul în care vor fi depistate întreprinderi care deversează ape cu concentraţii majorate de poluanţi, acestea vor fi nevoite să achite prejudiciul cauzat întreprinderii și mediului, iar în cazuri extreme, s-ar putea recurge chiar și la sistarea activității.

„Administrația „Apă-Canal Chişinău” s-a adresat de nenumărate ori la toate instituțiile abilitate din domeniul protecției mediului și al apelor, la organele de poliție, Procuratură, pentru a identifica agenții economici care deversează ape uzate cu concentrații de poluanți care depășesc cu mult normele stabilite precum și pentru a stabili soluții practice de înlăturare a mirosului emanat de la instalațiile Stației de epurare, dar fără nici un rezultat. Mai mult, toate deversările de ape uzate cu poluanți, înregistrate în perioada 23 august -prezent sunt foarte bine regizate și au un substrat politic în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale”, anunță întreprinderea.

Totodată, „Apă Canal Chișinău” declară nu are pârghii legale pentru a rezolva pe cont propriu situația creată și face un apel către instituțiile de resort pentru a interveni întru stabilizarea și redresarea procesului de epurare a apelor uzate.

Foto: Apă-Canal Chișinău

Articole asemănătoare

Back to top button