fbpx

Fostul viceguvernator al BNM, Emma Tăbîrță, achitată în dosarul „Laundromat”

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Emma Tăbîrță, precum și alți trei foști angajați din cadrul instituției au fost achitați în dosarul „Laundromat”, care a permis spălarea prin B.C. „Moldindconbank” a circa 22 miliarde de dolari. Hotărârea a fost pronunțată miercuri, 4 ianuarie, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, transmite Deschide.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De menționat că Tăbîrță și alți trei angajați din cadrul BNM au fost învinuiți de neglijență în serviciu ce a dus la spălarea prin sistemul bancar al R.Moldova a unor sume imense de bani, proveniți din Rusia. Mai exact, în perioada anilor 2011-2014, fiind în subdiviziunea BNM şi fiind responsabili să ia măsuri pentru a preveni spălarea banilor, cei patru ar fi admis și nu ar fi întreprins acţiuni în raport cu „Moldindconbank”, care la acea etapă era supusă controlului cu periodicitatea de un an, fapt ce a generat efectuarea unor tranzacţii suspecte de miliarde de dolari.

În mod special, aceștia nu au identificat şi nu a verificat identitatea beneficiarului efectiv al clientului implicat în tranzacţii de proporţii deosebit de mari; nu au acumulat unele documente justificative pentru a cunoaşte activitatea persoanelor juridice nerezidente, spre exemplu, rapoarte de activitate sau financiare; nu au raportat unele operaţiuni suspecte către Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor; nu au aplicat măsuri de precauţie, deoarece operaţiunile efectuate nu corespundeau cu genul de activitate a clientului, dar și nu au atribuit unele operaţiuni la operaţiuni de grad extra-sporit, ţinând cont de suma de bani a tranzacţiilor în valoare de sute de milioane de dolari şi lipsa clara a identităţii clienţilor.

Potrivit procurorilor, în rezultatul îndeplinirii neglijente şi lipsite de diligenţă a obligaţiunilor de serviciu, a fost grav afectată imaginea Republicii Moldova, fiind influenţată buna activitate a instituţiilor financiar-bancare şi a sistemului bancar în întregime.

Totuși, apărătorii au reușit să demonstreze faptul că atât Emma Tăbîrță, cât și alte trei persoane nu au avut posibilităţi reale de a contracara aceste ilegalități.

Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel în decurs de 15 zile.

Articole asemănătoare

Back to top button