fbpx

Europa trebuie să se pregătească pentru o iarnă grea? Rusia limitează exporturile, iar prețul gazelor crește

Prețul gazelor naturale a început să crească la începutul verii în emisfera nordică. Se întâmplă după ce a devenit clar că depozitele nu pot fi umplute și nu există ofertă suficientă pentru Europa.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cel mai mare furnizor, Federația Rusă, a început să limiteze exporturile de gaze prin conducte, din mai multe motive, relatează Digi24, cu referire la Bloomberg. Printre acestea se numără inclusiv cererea mare de pe piața internă, perturbările de producție și acordul de tranzitare redusă a gazelor prin Ucraina.

„Consumatorii sunt la mila vremii şi traiectoria preţurilor. Depinde de cât de frig va fi la iarnă”, afirmă Alfred Stern, directorul OMV, companie internațională integrată de petrol, gaze, și produse petrochimice, cu sediul central în Viena.

Se scumpesc gazele, se scumpesc produsele și serviciile?

Se pare că nu doar Europa ar putea fi lovită de creșterea prețurilor. Conform analizei realizate de Bloomberg, și țările asiatice vor avea de suferit, deoarece vor concura cu europenii pentru contractele de livrări. Pe de altă parte, cel mai probabil prețul gazelor ar putea impulsiona scumpiri în lanț.

Bunăoară, firma Tereos SCA, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a anunțat deja prețul gazelor naturale îi afectează activitatea și crește costurile de producție. Fabricile chineze de ceramică deja și-au redus capacitatea de lucru, iar același lucru se întâmplă și cu uzinele de oțel din Pakistan. Așadar, probabilitatea creșterii prețurilor pentru produse și servicii în mai multe domenii este mare.

Ce se întâmplă în Republica Moldova?

Deocamdată nu este clară care va fi situația Republicii Moldova în contextul majorării prețurilor la gaze naturale. Despre o eventuală ridicare a costurilor a vorbit anterior inclusiv șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban.

Autoritățile centrale nu au emis deocamdată o poziție oficială. Bunăoară, șefa statului, Maia Sandu, menționa acum câteva zile că „așteptăm ce spune MoldovaGaz”, reiterând că trebuie să construim depozite speciale pentru a cumpăra gaze naturale când sunt mai ieftine și a le păstra acolo, dar și exprimându-și speranța că nu vom avea majorări.

La începutul lui 2021, Gazprom și MoldovaGaz au semnat prelungirea pentru un an a contractelor în vigoare pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale în țara noastră. Natalia Gavrilița declara la scurt timp după învestire că negocierile privind noul acord sunt desfășurate de furnizorul local, iar predecesorul său, Ion Chicu, puncta că acestea ar trebui realizate de Guvern.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button