fbpx

Episcopul de Ungheni și Nisporeni condamnă ultima decizie CNESP. „În treburile bisericii trebuie să se implice doar cei cu trăire adevărat creștină”

Petru Musteață, episcop de Ungheni și Nisporeni face apel către autorități și condamnă decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), care limitează acitivitatea bisericilor, interzicând sărutatul icoanelor, gustarea bucatelor, dar și impunerea respectării a distanței de cel puțin 1 m între credincioși și purtarea măștii, măsuri care au scopul de a preveni răspândirea COVID-19.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acesta susține că în activitatea bisericilor trebuie să intervină doar cei ce posedă cunoștințe telogice, intervenția autoriăților fiind considerată drept o deningrare la adresa bisericilor.

„Dar să lămurim și aici ceva, unu: fiecare să-și apere segmentul său de activitate, și doi, care este mai important decât primul, nu putem și nu trebuie să punem Biserica și activitate ei religioasă, care prin excelență este sfințitoare, pe același cântar cu toate celelalte instituții. Or, „Biserica este Sfântă, deoarece a fost întemeiată de Hristos”, așa ne spune Biblia și Sfinții Părinți.

De aceea, așa cum spunea un mare duhovnic, din zilele noastre, din Muntele Athos: „În treburile Bisericii și activitatea ei, trebuie să se implice doar cei cu profunde cunoștințe teologice și cei cu trăire adevărat creștină”. Și acum întrebăm, fără a jigni pe cineva, doar ca să știm: „În Comisiile de Sănătate Publică și în ministerul de resort câți teologi sunt, câți oameni cu trăiri creștine, câți dintre ei frecventează cu regularitate Sfânta Biserică și Slujbe ei?” Și dacă asemenea oameni nu se întâlnesc la masa unde se ia hotărârile menționate mai sus, oare de ce se pronunță atât de direct și tranșant asupra unor lucruri despre care nu au cunoștință și nu înțeleg necesitatea, rolul și importanța Bisericii și a lucrării ei sfințitoare, vindecătoare și mântuitoare?

Și dacă noi Biserica nu ne amestecăm în „bucătăria” medicinei, și nu dăm careva indicații cum trebuie un medic să se comporte în spital sau în sala de operații, și cum trebuie să facă o operație, și cu ce fel de medicamente să fie tratați pacienții, și cu ce instrumente (de metal sau de plastic) să facă o intervenție oarecare, de ce ei, cei care emit legi sfidătoare în adresa Bisericii, își permit să intervină cu tot felul de recomandări, în privința la cele mai tainice lucrări ale Bisericii?”, se arată în apelul episcopului Musteață.

Totodată, epsicopul de Ungheni și Nisporeni consideră că „să închizi sau să distrugi o biserică este păcat mare”.

„Analizând situația de astăzi cu privire la atitudinea ce o au anumite comisii față de Biserică și activitatea ei religioasă și aruncând o privire peste istoria Bisericii în general, m-am înspăimântat să constat un lucru ce trebuie să-l spun. Și repet, nu este o înjosire la adresa cuiva, este o tristă și dureroasă constatare. Și anume, Biserica în multe perioade ale existenței ei a fost prigonită de oameni păgâni.

Dar niciodată, cel puțin nu am întâlnit undeva scris ca păgânii să dea indicații cum trebuie un lucru făcut în biserică, de exemplu, cum să ne împărtășim, cum să sărutăm sfintele icoane, cum trebuie săvârșită o înmormântare, etc.. Și aici aș aminti un cuvânt de-al sfântului Lavrentie al Cernigovului: „Să închizi sau să distrugi o biserică evident că e păcat mare, dar e și mai mare păcatul ca să batjocorești cele sfinte, care se săvârșesc în biserică”. Or, faptul că ni se indică cum să ne împărtășim, cum să sărutăm sfintele icoane, cum să mergem la biserică, e o blasfemie totală a celor sfinte”, se mai arată în mesaj.

La final de adresare episcopul cheamă autoritățile la un dialog constructiv.

„Vă rugăm să ne lăsați pentru a dirigui noi treburile și activitățile în Biserică. Cred că în asemenea situații e nevoie de un dialog constructiv, de o conlucrare între reprezentanții Bisericii și autoritățile publice centrale sau măcar locale. Și o colaborare amiabilă cu siguranță va da și roade”, conchide acesta.

Ministerul Sănătății nu a reacționat încă la această adresare.

Amintim că restricțiile în localitățile aflate sub cod roșu de alertă COVID-19, prevăd de vineri, 1 octombrie, interizicerea sărutatului icoanelor și a altor obiecte de cult în biserici și totodată respectarea distanței fizice și purtarea măștii.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button