fbpx

Echinocțiul de toamnă: De astăzi își intră în drepturi anotimpul cu cele mai ruginii culori

Astăzi marcăm echinocțiul de toamnă 2019, moment în care ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, deoarece Soarele, prin mișcarea sa pe cer, se află pe ecuatorul ceresc.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Echinocțiul de toamnă reprezintă trecerea în anotimpul toamna, din punct de vedere astronomic, ieri fiind ultima zi de vară astronomică.

Echinocțiul va avea loc la ora 10:50. După data de 23 septembrie zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, iar asta durează până la solstițiul de iarnă, în jurul datei de 22 decembrie. În ziua echinocțiului de toamnă soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale Est și Vest. În zona Polului Nord, de acum începe noaptea polară, iar în zona Polului Sud, Soarele stă deasupra orizontului pentru 6 luni, până când începe echinocțiul de primăvară. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie simbolizează începutul primăverii.

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Primul este echinocțiu de primăvară și este atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera cerească sudică în emisfera nordică, în jurul datei de 21 martie și echinocțiu de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera nordică în emisfera sudică, în jurul datei de 23 septembrie.

Punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc poartă denumirea de punctul vernal. Acesta este folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale. Punctul echinocțiului de toamnă este denumit și punct autumnal.

Articole asemănătoare

Back to top button