fbpx

Dorin Damir rămâne în arest. Demersul avocaților, respins de magistrații de la Curtea de Apel

Dorin Damir, finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc rămâne în arest. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea de Apel Chișinău vineri, 16 iulie, care a respins demersul avocatului lui Damir. Curtea de Apel Chișinău urma să examineze joi, 15 iulie, recursurile apărării celor trei angajați ai fostei Direcții nr. 5 arestați pentru 30 de zile, în urma unei hotărâri luate de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, scrie Ziarul de Gardă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Procurorul de caz Dumitru Raileanu a înaintat însă două cereri de recuzare a judecătorilor Ghenadie Morozan și Maria Negru, deoarece „există unele circumstanțe care ne fac să considerăm că magistrații ar putea fi părtinitori”, a menționat acuzatorul.

Vineri, 16 iulie, au fost admise demersurile de recuzare și a fost menținut arestul preventiv solicitat de procurorul PCCOCS.

Finul de cununie al lui Plahotniuc, potrivit procurorilor este figurantul principal care ar fi beneficiat direct de ilegalitățile angajaților statului

Pe 7 iulie, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru au fost plasați în arest pentru 30 de zile.

Dorin Damir nu a participat la ședința de judecată din 7 iulie de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Atunci, avocatul său, Iurie Tabarcea a declarat că Damir a depus o cerere pentru ca examinarea să aibă loc în lipsa lui.

„Este dreptul lui de a participat sau nu la ședință.Pledează nevinovat”, a menționat Tabarcea.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar, potrivit cărora în vara anului 2017 Damir a fost numit de Cojocaru în funcția de ofițer superior sub acoperire al Serviciului extern al Secției nr. 1 ”K” a Direcției nr. 5 a INI, acordându-i totodată lui Damir gradul special de inspector superior și pseudonimul „HOLRIO”.

DOC/ Detalii din dosarul „agentului” Damir: Cum a obținut finul lui Plahotniuc gradul special de comisar, pseudonimul „HOLRIO” , buletin și pașaport cu altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”
Urmărire penală în cauza ce vizează mai mulți angajați ai fostei Direcții nr. 5 a MAI

Cele trei persoane au fost reținute în urma unor percheziții din 5 iulie efectuate de ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii PCCOCS.

Potrivit PCCOCS, acțiunile procesuale au vizat activitatea unor angajați ai fostei Direcții nr. 5 a MAI, acțiunile cărora sunt cercetate prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

Articole asemănătoare

Back to top button