fbpx

doc | Un proiect privind anularea transmiterii Stadionului Republican Ambasadei SUA, înregistrat în Parlament

Deputații PSRM propun anularea transmiterii cu titlu oneros a Stadionul Republican Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Un proiect de lege înregistrat în acest sens în Legislativ se referă la revenirea obiectivului în proprietatea statului, după ce a Guvernul a aprobat, iar Parlamentul a adoptat, în 2019, transmiterea bunului imobil misiunii diplomatice.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Autorii proiectului sunt deputații socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea, Vitalii Evtodiev, Bogdan Țîrdea și Nichita Țurcan.

Argumentele socialiștilor: De la importanța națională la încălcarea Constituției

Potrivit autorilor inițiativei, Stadionul Republican este un simbol al Republicii Moldova, iar cetățenii sunt cei care trebuie să decidă soarta arenei care se află în prezent în paragină.

Totodată, spun deputații, transmiterea cu titlu oneros a bunului imobil a fost adoptată fără a se ține cont de interesul public național, nu a fost dezbătut pe larg cu specialiștii din diferite domenii, cu societatea civilă, cu autoritățile publice locale (APL) etc.

De asemenea, ar fi fost încălcate un șir de prevederi constituționale, cum ar fi art. 2 alin. (1) în partea ce ține de exercitarea directă a suveranității de către popor, art. 9 alin. (2) care interzice folosirea proprietății în detrimentul drepturilor și libertăților omului, art. 32 – libertatea opiniei și exprimării, art. 34 – dreptul cetățenilor de a participa la administrarea treburilor publice, art. 46 – dreptul la proprietatea privată și protecția acesteia.

„Concomitent au fost încălcate și un șir de acte internaționale la care țara noastră este parte și aduc drept exemplu doar art. 21 din Declarația Universală a Drepturilor Omului care statuează că „orice persoană are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale țării sale”, susțin socialiștii.

„Nu a fost luat în calcul că bunul imobil vizat, este amplasat în centrul istoric cultural al capitalei care de facto trebuie să fie protejat, iar construcțiile de orice tip din această zonă, necesită a fi consultate cu specialiștii din diferite domenii, lucru care de facto nu a avut loc”, se arată în nota informativă a proiectului, menționându-se că „complexul sportiv „Stadionul Republican”, pe parcursul mai multor decenii, a fost arena principală a sportului autohton, devenind astfel în conștiința socială un simbol național”.

Potrivit autorilor, începând cu anul 2006 societatea a fost informată că obiectul respectiv va fi reconstruit. Odată ce ideea de reconstrucție a complexului sportiv a fost formată și acceptată de majoritatea absolută a societății, la schimbarea acesteia se cerea să fie aflată opinia cetățenilor, dacă nu chiar desfășurarea unui referendum. În acest caz s-a acționat complet invers: autoritățile au ignorat cu desăvârșire cetățenii și părerea lor referitor la subiectul dat – susțin ei.

„Este de menționat faptul că autoritatea publică locală, adică primăria municipiului Chișinău, este în proces de elaborare a planului general urbanistic al capitalei și intențiile de orice tip vis-à-vis de acest bun imobil, urmează a fi ghidate ținând cont inclusiv și de acest obiectiv important de interes public.

Faptul că la ziua de azi, încă nu există un plan general urbanistic definitivat, pe larg dezbătut de arhitecți și specialiști din domeniu, indică faptul că au fost ignorate aceste aspecte importante, iar pe viitor pot crea divergențe sau confuzii între APL și proprietarul bunului imobil”, mai argumentează deputații.

Coincidență sau acțiune coordonată?

De menționat e că proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament marți, 2 decembrie, cam în aceeași perioadă cu o altă inițiativă anunțată de Partidul Șor și platforma parlamentară Pentru Moldova.

A doua zi dimineața, la 3 noiembrie, deputații Pentru Moldova au anunțat despre înregistrarea unei inițiative legislative privind construirea în locul Stadionului Republican a unui parc familial „MoldovaLand și BasarabiaLand”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button