fbpx

doc | Stoianoglo, acuzat că ar persecuta judecătorii incomozi

Alexandr Stoianoglo este acuzat de vicepreşedintele Judecătoriei Chişinău, Ghenadie Pavliuc, precum că ar persecuta judecătorii presupus incomozi. În același timp, magistratul susține că procurorul general i-ar promova pe colegii săi loiali, ca să îi poată controla.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acuzațiile au fost expuse într-o scrisoare adresată președintei, șefei Legislativului, conducerii Consiliului Superior al Magistraturii şi Serviciului de Informaţii şi Securitate, transmite anticoruptie.md. Pavliuc susţine că ar fi persecutat la ordinul lui Stoianoglo, iar procurorul general neagă învinuirile.

Potrivit judecătorului, Stoianoglo ar urmări înlăturarea sa din funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău, ca să poată controla oficiul Ciocana, potrivit sursei citate.

„În scopul realizării obiectivelor şi intimidărilor judecătorilor, Procuratura Generală, prin intermediul procurorului general şi a unor adjuncţi ai săi practică dispunerea arbitrară a întreprinderii în privinţa judecătorilor a măsurilor speciale de investigaţie în cadrul unor dosare penale pornite ilegal, în afara controlului CSM, prin acţiuni de provocare, inventarea unor fabule inexistente, pentru a se prevala de aparenţa unor acţiuni justificate în cadrul procedurilor de compromitere şi şantajare a judecătorilor”, se arată în scrisoarea semnată de Pavliuc.

Acesta precizează că la comanda procurorului în privința sa ar fi fost pornit un dosar penal pentru divulgarea datelor despre urmărirea penală, dar afirmă că nu ar fi avut tangenţe cu procesul respectiv şi nu cunoaşte detalii. „Solicit respectuos Consiliului Superior al Magistraturii întreprinderea de urgenţă a măsurilor necesare consolidării independenţei judecătoreşti şi apărarea statutului judecătorului de acţiunile arbitrare ale procurorului general, realizate în alte scopuri decât cele admise de lege”, se arată în mesaj.

Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au declarat pentru anticorupție.md că a fost recepţionată adresarea lui Ghenadie Pavliuc, însă nu există demersuri din partea procurorului general în care să se solicite acordul privind urmărirea penală, însă se vehiculează că Stoianoglo ar urma să depună un demers în acest sens în cadrul şedinţei de marţi a CSM.

Precizăm că, în decembrie 2020, deputatul PAS Dumitru Alaiba l-a învinuit pe Stoianoglo că a sfidat în mod vădit legea privind ancheta în dosarul Moldasig, favorizându-l astfel omul de afaceri Veaceslav Platon. Acuzații au venit și din partea deputatei Platformei DA, Inga Grigoriu, președinta Comisiei parlamentare de anchetă Laundromat. Ultima a afirmat că procurorul general ar ascunde informații din dosar pentru a-l proteja pe același om de afaceri, și că este autorul unei legi care a făcut posibilă spălătoria banilor.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button