fbpx

doc | PSRM s-a adresat CC: Vor șase răspunsuri despre procedura de înaintare a candidatului la funcția de prim-ministru

Socialiștii au decis să se adreseze Curții Constituționale (CC). Parlamentarii au adresat magistraților șase întrebări care se referă la procesul de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru. Mai exact, deputații din PSRM vor să știe care este termenul maxim în care președintele țării urmează să propună candidatura unui potențial premier și care ar fi sancțiunea în cazul în care șeful statului refuză sau nu vrea să desemneze un candidat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Reieșind din această hotărârea Curții Constituționale de ieri și faptul că președintele neacționează perpetuând criza constituțională, ne-am adresat cu mai multe întrebări CC, în acest sens ajutând președintele în viitoare acțiuni”, a subliniat deputatul Vasile Bolea.

Iată cele șase întrebări adresate Curții Constituționale:

  1. Care este termenul limită în cadrul căruia președintele urmează să facă prima desemnare a candidatului în funcția de prim-ministru, în cadrul termenului general de trei luni?
  2. Refuzul sau incațiunea președintelui de a desemna un candidat la funcția de prim-ministru constituie o faptă gravă care încalcă prevederile Constituției?
  3. Care sunt consecințele în cazul în care președintele nu a desemnat candidatura la funcția de prim-ministru, iar între timp s-a scurs termenul de trei luni?
  4. Care sunt consecințele în cazul în care președintele a desemnat candidatul la funcția de prim-ministru ignorând condițiile temporale de 45 de zile de la prima solicitare? Precum și în cazul în care refuză să desemneze a doua candidatură?
  5. Constituie drept temei de dizolvare a Parlamentului imposibilitatea formării unui Guvern timp de trei luni drept rezultat al refuzului șefului statului de a desemna un candidat în funcția de prim-ministru?
  6. Care este consecința în cazul în care președintele, în urma consultării fracțiunilor parlamentare, consideră că mai există șanse reale pentru a învesrti Guvernul prin intermediul Parlamentului existent, dar în același timp s-a scurs termenul de 45 de zile?

ZUGO amintește că CC a decis că Parlamentul nu poate fi autodizolvat, după ce deputații PAS Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc au sesizat la 31 decembrie 2020 Înalta Curte. Aceștia au cerut magistraților să se expună pe marginea posiblității sau imposibilității dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri cu o majoritate calificată de două treimi de voturi.

Citește și: CC a hotărât. Parlamentul NU poate fi autodizolvat

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button