fbpx

doc | O clădire cu 17 etaje ar putea fi construită ilegal într-o zonă istorică din apropierea Circului. Care este reacția autorităților?

O clădire de 17 etaje ar putea fi construită ilegal pe teritoriul adiacent Circului, în preajma bisericii „Sf. Împărați Constantin și Elena”. Mai mulți activiști civici trag semnale de alarmă, menționând că este vorba despre o zonă istorică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Terenul din preajma locașului a fost dat de autorități în locațiune bisericii. Aceasta însă, la rândul său, a încheiat alte două contracte de locațiune, unul dintre care a fost declarat deja nul de instanță după ce agentul economic intenționa să construiască o benzinărie acolo.

Așadar, în 2014, compania „Go for Run” a luat în locațiune terenul care se află într-o zonă protejată de stat. Aceasta a cerut Primăriei îi elibereze certificat de urbanism pentru proiectarea unei stații de alimentare cu produse petroliere pe terenul menționat, dar a primit refuz, iar după a contestat dosarul în instanță, cazul ajungând până la Curtea Supremă de Justiție. Judecătorii au declarat contractul de locațiune nevalid, iar compania nu a primit permisiunea de a construi benzinăria.

Decizia Curții supreme de Justiție by Victoria Laur on Scribd

Decizi Curții de Apel by Victoria Laur on Scribd

Decizia Judecătoriei Chișinău prin care respinge cererea de Chemare în Judecata a Primăriei by Victoria Laur on Scribd

În 2018, biserica a încheiat un nou contract de locațiune, de această dată cu compania „Siglum Construct”. Activiștii Occupy Guguță susțin că directorul întreprinderii ar fi apropiat de administrația companiei care intenționa să construiască benzinăria în 2014. De această dată, agentul economic a cerut Primăriei să ofere certificat de urbanism pentru construcția unui centru stomatologic.

Chiar dacă Consiliul Național al Monumentelor Istorice nu a aprobat schița, Direcția arhitectură din cadrul Primăriei a eliberat ilegal autorizația sub numărul 695-c/18, care ulterior a fost retrasă. Totuși, lucrările începuse deja, iar, potrivit activiștilor, construcția improvizată din beton ar putea fi catalogată drept construcție nefinalizată, astfel încât agentul economic să poată privatiza terenul.

Dispoziția de retragere a autorizației de Construcție by Victoria Laur on Scribd

Activiștii mai susțin că în vara anului 2019, compania a solicitat certificat de urbanism pentru construcția unei clădiri cu 17 etaje, dintre care trei subterane. Aceștia spun că pe actele necesare apare ștampila Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. La fel, una dintre activiste ne-a spus, că din ce cunoaște, actualmente, Primăria cere aviz de la Agenția pentru Supraveghere Tehnică. Menționăm că nu am găsit pe portalul oficial al Primăriei informații despre certificatul de urbanism pentru construcția vizată, solicitat în anul 2019.

ZUGO l-a contactat pe directorul ARIM, Ion Ștefăniță. Acesta a declarat că acuzațiile sunt nefondate, iar Agenția nu poate coordona asemenea proiecte, ci doar oferă consultații.

Totodată, Ministerul Culturii s-a expus pe marginea cazului și a cerut Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare să considere nulă de drept coordonarea de către Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a Schemei de amplasare a unui centru multifuncțional. Conform legislației, doar Consiliul Național al Monumentelor Istorice poate aviza asemenea schițe, fapt care nu s-a întâmplat.

Articole asemănătoare

Back to top button