fbpx

doc | Amploarea scandalului Ceban-Bolocan echivalează cu 60.000 de lei? Nata Albot explică pentru ce au fost încasați banii

După ce primarul de Chișinău, Ion Ceban, și vloggerul Andrei Bolcan au avut un conflict deschis, spiritele se încing tot mai mult. Edilul a publicat un document și afirmă că Nata Albot a încasat un onorariu de 60.000 de lei de la Direcția Generală Educație, Tineri și Sport din capitală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ceban a scris pe pagina sa de Facebook că onorariu a fost oferit pentru „o așa numită promovare a serviciilor educaționale”, iar mesajul pare a fi o acuzație la adresa organizației Klumea, condusă de jurnalistă.

Document: Iv Ceban via Facebook

Reacția jurnalistei

Ca urmare, Nata Albot a publicat o reacție în care a explicat cum a avut loc înțelegerea cu Primăria capitalei, pentru ce urmau să fie cheltuiți banii și de nu au fost încă îndeplinite condițiile contractuale. Jurnalista a relatează că a fost contactată în decembrie 2020 pentru a organiza o campanie de promovare a proiectului în diasporă. Potrivit ei, nu s-ar fi cerut un onorariu, însă s-ar fi punctat că există un buget maxim de 2500 de euro.

„Din 2500 de euro trebuiau plătiți o serie de oameni cu comunități în diasporă, buget pentru publicitate pe Facebook, onorariul meu pentru organizarea campaniei și impozite. 60.000 lei nu erau destinați pentru onorariul meu, așa cum susține Ion Ceban. Motivul pentru care spune această minciună este evident: să sustragă atenția publică de pe comportamentul său absolut inadecvat și amenințările de „socotire a dinților”, scrie jurnalista.

Nata Albot a precizat că banii au ajuns pe 4 ianuarie 2021 pe conturile organizației, „campania de promovare urma să pornească săptămâna viitoare (n. red.: reacția a fost publicată de jurnalistă duminică, 24 ianuarie), iar banii stau intacți pe contul asociației”.

Altă parte a monedei?!

Adrian Pleșca, unul dintre activiștii care s-au ocupat de proiectul Educația Online, a reacționat la documentul publicat de primarul capitalei. Acesta se declară indignat de faptul că banii au fost transferați până la prestarea serviciilor și dezvăluit că „s-a încercat să se taie la maxim bugetul fără a jertfi din calitatea produsului”.

„UTM ne-au ajutat cu infrastructura lor gratis, carabinierii au asigurat ordinea gratis, companii de telefonie mobilă ne-au ajutat cu rețea gratis, companii de IT ne-au construit infrastructura digitală gratis. Unica pe ce nu am economisit a fost achitarea profesorilor. Mai mult, serviciile prestate de colegii si prietenii mei au fost achitate jumătate de an mai târziu, chiar dacă noi am îndeplinit un mission imposibile – în trei luni să producem și sa încărcam 2500 de lecții, aproape 500.000 de minute de content educational”, scrie acesta, făcând referire la faptul că acțiunile ar reprezenta elemente corupție.

Ce spun profesorii?

În grupul de pe Facebook „Pedagogi Solidari” se arată că pentru servicii foto, video, de comunicare și de promovare în cadrul proiectul Educație Online s-au plătit sute de mii de lei.

„De ce tinerii nu mai vor să studieze la pedagogie, în schimb vor să se facă influenceri? Poate pentru faptul că munca lor se apreciază în zeci de mii, pe când munca profesorului în câteva sute de lei?”, se arată în mesajul însoțit de captura unui document care conține informații despre cheltuieli.

Auditul solicitat de primar

În același timp, în cadrul ședinței Primăriei de luni dimineață a Primăriei, edilul a vorbit despre conflictul dintre el și Andrei Bolocan. Oficialul consideră că nu este corect să îi fie atacată familia, afirmă că vloggerul a publicat doar o parte a discuției și a cerut audit în ceea ce privește plata către A. O. Calumea, condusă de Nata Albot.

Cum a început totul?

Acum o săptămână, în cadrul emisiunii Lumina, Andrei Bolocan a „abordat-o” pe soția lui Ion Ceban, menționând că este angajată la o companie condusă de Corneliu Furculiță. Acesta a ironizat pe seama declarațiilor făcute anterior de edil referitor la responsabilitățile pe care le are ea la serviciu.

În weekend, Bolocan a publicat o captură a conversației cu Ion Ceban. În discuție, edilul îl numește „măgar” și amenință că „îi va socoti dinții”.

După ce mai multe instituții mass-media au preluat informația, pe pagina primarului au apărut mai multe mesaje în care vorbește la subiect, menționând că „familia este ceva sfânt” și criticând filmulețul publicat de Bolocan.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button