fbpx

doc | Afacerea „Sanatoriul Moldova” din Truscaveț: Spălătorie de bani, interese și beneficiari. Subiectul a dispărut o vreme din spațiul public

Sanatoriile Republicii Moldova din Ucraina reprezintă un mare interes din partea politicului, dar și pentru anumite persoane care au câștigat și și-au propus să câștige și mai mult pe seama bunurilor Republicii Moldova. În februarie 2020, Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului, atrăgea atenția asupra modului în care sunt gestionate sanatoriile Republicii Moldova din Ucraina și trăgea un semnal de alarmă precum că acestea ar putea fi eliminate din proprietatea statului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În special, primul semnal de alarmă a fost direcționat către sanatoriul „Moldova” din Truscaveț, Ucraina, însă ulterior acest obiect a dispărut de pe agenda publică. Deputatul a fost în continuare interesat de soarta bunurilor, fiind solicitat un audit la alte sanatorii aflate Ucraina, nu însă și la acesta.

Potrivit unui material realizat de bani.md, la acest subiect au rămas unele semne de întrebare: ce și cui aparține, cine ar fi interesat de preluarea bunurilor Moldovei în mod ilegal și care este situația de facto a lucrurilor.

În documente, sanatoriul „Moldova” nu era al Republicii Moldova

Sanatoriul „Moldova” a fost construit încă în perioada sovietică. După destrămarea URSS Fondul proprietății de stat al Ucrainei a recunoscut drepturile patrimoniale ale Republicii Moldova asupra sanatoriului din Truscaveț abia în anii 2000 – împreună cu alte 27 obiecte amplasate pe teritoriul țării vecine.

Obiectul se afla pe timpuri la bilanțul Aparatului de Stat (reorganizată ulterior în Cancelaria de Stat). Însă, pensiunea fiind amplasată pe teritoriul altui stat, urma să funcționeze conform legislației din Ucraina. Totodată, Cancelaria de Stat nu putea desfășura direct activități economice peste hotare, ci doar prin intermediul întreprinderilor de stat create în țara respectivă. Astfel, statul creează în anul 1999 întreprinderea de stat „Medisan”, ca fiind responsabilă de administrarea unui șir de obiecte balneoclimaterice ale Republicii Moldova dincolo de hotarele țării, iar prin Hotărîrea Guvernului nr. 1496 din 19.11.2002 împuternicește să gestioneze din numele statului inclusiv sanatoriile „Moldova” din or. Truscaveț și din or. Odesa.

De aici se începe o nouă filă in istoria vestitei pensiuni, notează sursa citată.

Întreprinderea de Stat „Medisan” înființează în Ucraina compania-fiică pentru a face posibilul gestiunea sanatoriului în statul străin. În calitate de director al Sanatoriului „Moldova” din or. Truscaveț a fost numit Babeliuc Valerii.

Atrageți atenția: după recunoașterea drepturilor patrimoniale ale Moldovei de către statul Ucraina, bunurile Sanatoriului a fost înregistrate, contrar legii, ca proprietate a companiei fiice (n.red. „Întreprinderea afiliată cu investiții străine a Întreprinderii de Stat „Medisan” a Asociației Curativ Sanatoriale și de Recuperare a Cancelariei de Stat a Moldovei”).

Însă, conform Statutului companiei-fiice (n. r. – punctul 1.11), unicul fondator și proprietar al companiei trebuia să figureze Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.

Această prezentare necesită JavaScript.

Și mai multe semne de întrebare apar în 2003, când după înregistrarea bunurilor după compania-fiică, s-a accesat un credit nesemnificativ, iar bunurile Sanatoriului au fost gajate. Creditul s-a rambursat, pe când sechestrul așa și nu a fost scos. Bunurile statului au rămas blocate și statul nu putea avea acces la ele.

De remarcat, că aceeași schema a fost aplicata si in cazul sanatoriului „Moldova” din Odesa. Înregistrarea bunurilor după un SRL a permis ușor ca proprietatea sanatoriului să fie delapidată.

Mai mult, „Sanatoriul Moldova” din Truscaveț putea avea aceeași soartă ca și Sanatoriul „Moldova” din Odesa, dacă nu se intervenea la timp.

Principalele premise pentru delapidarea proprietății Moldovei au fost create inițial prin înregistrarea frauduloasă a documentelor de proprietate, și, pe parcurs, prin administrarea intenționat defectuoasa prestată de directorul Babeliuc V., care ducea la creșterea peste noapte bruscă a datoriilor, precum și fiind generată de activitatea așa-zisului „cel mai bun centru SPA din Ucraina”.

Printre proprietarii „centrului SPA” amplasat pe teritoriul Sanatoriului „Moldova” din or. Truscaveț se numără și un fost ministru din Republica Moldova, bine cunoscut cu deputatul Alexandru Slusari, și cu directorul Sanatoriului „Moldova”, Babeliuc V.

Apariția „celui mai bun centru SPA din Ucraina”, care generează datorii Sanatoriului

Sanatoriul Moldova din Truscaveț este bine cunoscut și peste hotarele Ucrainei, fiind solicitat de cei care vin aici să trateze bolile tractului gastro-intestinal, ale sistemului urinar, de reproducere și hepatobiliar (hepatita cronică, colecistita, colelitiaza), boli ce țin de metabolism și problemele aparatului locomotor. Cu alte cuvinte, clădirea reconstruită cu 12 etaje a pensiunii este un obiect foarte atractiv din punct de vedere economic.

Citește continuarea materialului pe bani.md.

Articole asemănătoare

Back to top button