fbpx

Diferențe de zeci de mii de euro și imobile nedeclarate în Olanda? Un deputat democrat riscă confiscarea averii nejustificare. ANI sesizează Procuratura

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii în privința unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit surselor ZUGO, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, este vorba despre Alexandru Jizdan.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Verificarea a fost inițiată la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale. Inspectorul de integritate a efectuat controlul pentru perioada 2016-2019, care a fost extins și pe numele membrilor familiei lui Jizdan. În cadrul investigării s-a constatat că deputatul a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin includerea datelor eronate în declarațiile de rigoare.

Conform ANI, Jizdan nu a declarat venituri salariale și alocațiile nominale în sumă totală de peste 53.000 de lei, o construcție accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, dar și trei bunuri imobile deținute cu drept de folosință de unul dintre copii într-un oraș din sudul Olandei, inclusiv un apartament.

Totodată, inspectorul de integritate a stabilit prezența unei diferențe substanțiale de circa 770.000 de lei, care depășește semnificativ plafonul admis de legislația în vigoare. Aceasta a fost generată de suplinirea bugetului familiei deputatului cu mijloace financiare în mărime de 38.850 de euro, sub formă de depuneri în numerar pe conturile deținute de unul dintre fiii săi, la o bancă din țară.

În decizia sa, inspectorul a precizat că deținerea numerarului, depus în perioada august 2017- iunie 2019 pe conturile bancare, are caracter nejustificat. Totodată, potrivit ANI, la începutul anului 2020, un alt inspector de integritate i-a aplicat  subiectului o sancțiune contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Deputatul a beneficiat de dreptul de a-și expune punctul de vedere asupra celor identificate, însă inspectorul a acceptat parțial explicațiile prezentate, calificând celelalte argumente invocate drept superficiale, în lipsa unor probe concludente.

Așadar, s-a dispus confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 770.000 de lei și a fost sesizată Procuratura Generală pe aspectul falsului în declarații. Dacă actul ANI va rămâne definitiv în instanța de judecată, deputatul riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică  timp de trei ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor.

Articole asemănătoare

Back to top button