fbpx

De la recepționare până la administrare. Ce se va întâmpla cu vaccinul contra COVID-19 după ce ajunge în Moldova?

Ministerul Sănătății (MSMPS) a anunțat luni că la sfârșitul lunii ianuarie în Moldova ar putea ajunge primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19, iar în februarie ar putea demara imunizarea. Traseul pe care îl va parcurge preparatul de la recepționare până la administrare nu este lung, însă va fi necesară respectare mai multor cerințe, astfel încât medicamentul să nu piardă eficiența.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Imediat ce va fi livrat, preparatul va ajunge la Centrul de Vaccinuri din cadrul ANSP. În funcție de cerințele anunțate de producător, acesta va fi păstrat la temperaturi cuprinse într +8 și -70 de grade Celsius.

Înainte de a demara procesul de imunizare, specialiștii vor fi instruiți de către MSMPS, Agenția Națională pentru Sănătate Public, cu suportul UNICEF și OMS. În același timp, conducătorii instituțiilor medicale vor desemna persoane responsabile de elaborarea planului de vaccinare și vor identifica pacienții eligibili.

Vaccinul se va repartiza, în condiții izotermice, conform necesităților, către Centrele de Sănătate Publică teritoriale. Excepție reprezintă medicamentul care trebuie păstrat la -70 de grade, acesta fiind transportat direct către instituțiile medico-sanitare.

Restul preparatelor, după ce vor ajunge la Centrele de Sănătate Publică teritoriale, vor fi transmise către instituțiile medicale din subordine, responsabile de imunizare, apoi se va depozita și administra în timp util.

La necesitate, pentru vaccinarea persoanelor aflate în centrele de plasament și aziluri, se vor organiza echipe mobile în cadrul instituțiilor medico-sanitare. Acestea vor dispune de echipamentul necesar de transportare și administrare, dar și de truse de urgență anti șoc.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

CITEȘTE ȘI:

Procurat „adițional, în caz de necesitate” și „la preț preferențial”! Moldova, cu mâna întinsă la parteneri externi pentru a primi vaccinul împotriva COVID-19

Articole asemănătoare

Back to top button