fbpx

Criză de educatori în Chişinău. Directorii spun că situaţia se înrăutăţeşte de la un an la altul

E criză de educatori în Chişinău. Directorii instituțiilor preșcolare spun că situaţia se înrăutăţeşte de la un an la altul. Pentru că nu are cine lucra, puţinii educatori sunt nevoiţi să muncească dublu. Autorităţile spun că în pofida numărului mare de locuri vacante, tinerii refuză să se angajeze din cauza salariului mic, informează tvrmoldova.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În prezent, grădiniţele din municipiul Chişinău trebuie să-şi compleze 10 la sută din locurile vacante pentru funcţia de educator.

Locuri vacante în grădinițele din Chișinău
EDUCATORI – 268
ASISTENŢI DE EDUCATOR – 70
LUCRĂTORI AUXILIARI – 297

O situaţie similară întâlnim la Grădinița nr.158 din sectorul Buiucani al municipiului Chişinău. Administraţia este în căutarea a şapte educatori. Tatiana Negrei activează în cadrul instituţiei de 13 de ani. Spune că, în prezent, în lipsă de personal, lucrează dublu faţă de alţi ani.

TATIANA NEGREI, educator: „Atunci când sunt doi educatori la grupă şi sarcinile sunt împărţite în doi, se reuşeşte să se realizeze totul şi părinţii văd reuşitele noastre cu alţi ochi şi noi suntem stimulate alt fel. Dar fiind singură la grupă, deja ne supunem şi activez aşa cum este.”

Specialiștii spun că tinerii nu se grăbesc să se angajeze din cauza salariului mic și a condițiilor de muncă dificile.

OXANA IAŢCU, metodist: „Ei vin cu pregătire din universitate, însă realitatea în muncă diferă. Aici, când se ciocnesc de activitatea care implică mult mai mult de cât lucrul cu copii şi plus cerinţe părinţilor care sunt destul de mari. Uneori dezamăgiţi, din păcate nu se reţin o perioadă atât de lungă.”

Pe lângă educatori, grădinițele mai au nevoie şi de ajutori de educatori, dar şi de personal auxiliar.

NATALIA ALEXEI, directorul Grădiniţei numărul 158: „Provocările sunt pentru că pe umerii educatorilor sunt prea multe responsabilităţi înafară de a îndeplini curiculum. La noi unitatea lipseşte funcţia de măturător, sau sunt cazuri când este lipsă de ajutor la grupă, atunci cadrele didactice sunt nevoite să îndeplineacă şi alte activităţi didactice. ”

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Educație spun că încearcă să atragă tinerii să lucreze în grădiniţe, oferindu-le diferite facilităţi.

ANDREI PAVALOI, şeful Direcţiei Generale Educație, Tineret și Sport din cadrul Primăriei municipiului Chișinău: „Primăria municipiului Chişinău a dublat practic suma pentru închirierea spaţiului locativ, de la o mie la două mii de lei, începând cu întâi octombrie. La fel noi încercăm să venim cu suport metodologic pentru tinerii angajaţi în sistem.”

Articole asemănătoare

Back to top button