fbpx

Critici la adresa Parlamentului și „un pas necesar pentru anticipate”: Discursul integral al Nataliei Gavrilița de la tribuna centrală a Legislativului

Candidata propusă la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, și-a început discursul din plenul Parlamentului cu critici dure la adresa actualei componețe a Legislativului. Deși a fost îndemnată de președinta forului, Zinaida Greceanîi, să „nu toarne cu găleata”, Gavrilița a continuat să-și expună nemulțumirile. Ulterior, candidata a contiunat prin a expune programul guvernamental pe care l-a pregătit.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Discursul integral al Nataliei Gavrilița, mai jos.

„Trădarea s-a consumat în Parlament”

Mă adresez de la această tribună cetățenilor Republicii Moldova, atât din această sală, cât și din afara ei, fie că se află în Moldova sau pe alte meleaguri. Guvernul și programul de guvernare pe care îl propun azi urmează să fie susținut de toți oamenii, nu doar de deputați. Azi am venit aici pentru a face un pas necesar spre alegeri anticipate.

Vă prezint o echipă de profesioniști integri, bine-intenționați, care au un plan pentru Moldova și pot transforma această țară în câțiva ani. De fiecare dată, când votul și dorința oamenilor a apropiat lumina de la capătul tunelului, s-a găsit un grup de politicieni care au trădat interesele cetățenilor și au lovit interesul țării cu cuțitul în spate, în schimbul a treizeci de galbeni.

Cel mai des trădarea s-a consumat aici, în Parlament. Acești pereți au văzut josnicia umană de cea mai joasă speță, au văzut cum Moldova a fost trădată, vândută și îngenunchiată, pentru ca un grup mic de profitori să-și construiască palate și să cumpere membrilor familiei automobile de lux. În loc să voteze legi bune pentru oameni, Parlamentul a devenit sursă de îmbogățire pentru foarte puțini.

Actuala componență a Parlamentului, născută din concubinajul Plahotniuc-Dodon, aleasă pe sistemul mixt, a bătut toate recordurile degradării democratice. Avem un parlament în care s-a deconectat lumina, în speranța să fie oprită numirea Guvernului Maia Sandu. Avem un parlament cu acorduri rupte, în numele continuării schemelor de corupție. Avem un parlament cu deputați răpiți și purtați în portbagajul mașinii, pentru a vota cum dorește președintele statului. Avem un parlament cu deputați care au schimbat de trei ori partidul și de fiecare dată au rămas la treuca puterii.

Ceea ce am acum în fața mea în această sală, demult nu reprezintă voința poporului. Votează cum li se spune, fără să știe ce votează. Votează legi care învrăjbesc oamenii. Votează legi care sărăcesc oamenii. Votează legi care îi salvează de responsabilitatea penală pentru actele de corupție.

În noiembrie 2020 Republica Moldova a cunoscut o mobilizare fără precedent. Când se părea că oamenii s-au dezamăgit definitiv în politică, ei au ieșit la vot în număr record. Când ați mai văzut mii de moldoveni să cânte în voce tare imnul țării „Limba noastră”, în fața secțiilor de vot, așa cum s-a întâmplat la Frankfurt? Statul nu a făcut nimic pentru acei oameni, statul le-a furat proprietatea, bugetul, infrastructura, viitorul și i-a alungat de acasă, dar statul nu e țara, domnilor deputați. Oamenii își iubesc țara, chiar dacă statul îi alungă de acasă.

Nimeni, niciodată în Moldova nu a primit mai multe voturi decât Maia Sandu anul trecut. Un milion de speranțe sunt legate de promisiunea Maiei Sandu că va întoarce țării statul, justiția și viitorul furat de politicieni. În fața acestui val de susținere, dragi deputați, vă invit să plecați din Parlament. O veți face pentru binele copiilor voștri, ca și ei să trăiască într-o Moldovă în care poți găsi dreptate, locuri de muncă, oportunități de afaceri și respect pentru cetățean. Oamenii își vor țara înapoi, iar schimbarea începe cu un Parlament curat și un Guvern dedicat interesului public. Astăzi facem un pas spre a le da oamenilor ce își doresc.

„Oamenii nu înțeleg și nici noi nu înțelegem”

Dragi cetățeni, știu că actuala criză a lovit crunt, mai ales în pensionari și oamenii care muncesc. Prețurile au crescut, oportunitățile au devenit mai puține, accesul la servicii medicale și de sănătate – mai dificil. Mulți din voi ați pierdut locul de muncă, ați pierdut clienți și posibilități de a vă dezvolta afacerea, ați fost puși în situația să vă ajutați apropiații care au fost loviți de criză. Ca în adins, în 2020 Moldova a fost lovită și de alte două cataclisme – seceta și un guvern prost.

În aceste condiții, mulți oameni nu înțeleg cum e posibil ca în Parlament să se discute despre limbă, despre țigări, despre limbă, despre scheme pentru interesul lui Ilan Șor, despre tot ce vrei, numai nu despre ieșirea din criză. Oamenii privesc și nu înțeleg cum un prim-ministru înainte de a pleca, în miez de criză, adoptă un buget în care nu e alocat niciun bănuț pentru achiziționarea vaccinului. Cum e posibil ca un guvern în plină criză să fie lăsat fără miniștri interimari, fără secretari de stat, fără lideri care să ia decizii rapide, responsabile pentru a salva afaceri și vieți omenești.

Oamenii nu înțeleg și nici noi nu înțelegem. De aceea partidul PAS și echipa pe care o reprezint solicită, la fel ca majoritatea cetățenilor acestei țări, dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. Avem nevoie de un Parlament responsabil, capabil să genereze soluții pentru oameni, pentru țară, nu pentru cei care fură.

Am venit azi în fața dumneavoastră cu o echipă de profesioniști integri. Fiecare din noi cunoaște domeniul, este cunoscut în domeniu și fiecare a acceptat să fie parte din această ofertă de guvernare, motivat de dorința să facă bine țării. Suntem parte a echipei care-și dorește ca țara să vadă schimbarea pe care oamenii au votat-o în noiembrie 2020.

Oameni ca Sergiu Litvinenco, Mihai Popșoi, Andrei Spînu, Rozalina Albu, Ana Revenco, Anatolie Nosatîi, Ala Nemerenco, Viorel Cibotaru, Ion Luca și Anatolie Topală – oameni care au demonstrat că pot avea o carieră de succes la companii internaționale, că pot construi afaceri de succes de la zero, oameni care au un nume și o experiență importante în domeniul lor. Noi nu ne-am născut în funcții publice, ca unii din această sală – fiecare am demonstrat că ne descurcăm foarte bine în sectorul privat și că putem construi o carieră și aici în Moldova și peste hotarele țării.

Despre cum este să faci parte din diaspora

Eu personal am plecat din Moldova în 2009. M-am stabilit în Marea Britanie și am lucrat într-un fond internațional de investiții, în care am ajuns și director și mă descurcam foarte bine. Fiul meu a copilărit la Londra. Ca mulți concetățeni rupți de acest pământ, mereu eram conectată la realitatea de aici, de acasă. Mereu căutam știri, citeam, sorbeam discuțiile cu prieteni și colegi veniți din Moldova. Eu știu cum trăiește diaspora noastră. Eu știu dorul cu care se trece departe de casă prin Paștele Blajinilor sau Crăciunul pe Vechi. Oamenii din diasporă sunt cu trupul acolo și cu sufletul aici.

Mi-am promis în Anglia că dacă și mă voi întoarce în Moldova, o voi face numai pentru a mă implica într-un proiect de transformare a țării alături de oameni integri. De asta am acceptat oferta Maiei Sandu să revin acasă, de asta am acceptat oferta Maiei Sandu să vin aici în fața voastră cu propunerea unui guvern și a unui plan de guvernare. Și da, pentru fiecare din noi este o onoare să fim parte din această echipă.

Programul de guvernare cu care am venit azi în fața cetățenilor este unul simplu. Include acțiuni care să miște Moldova în direcția dorită de toți – mai aproape de dreptate, mai aproape de modernizare, mai aproape de creștere economică, mai aproape de protecție socială, mai aproape de creșterea salariilor, mai aproape de atragerea investițiilor.

În caz că vom fi votați, noi ne asumăm gestionarea responsabilă a crizei economice și pandemice, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți și organizarea alegerilor anticipate libere și corecte.

Guvernul va comunica clar cu oamenii despre schimbările propuse și va acționa ferm dacă Parlamentul se va opune acestor schimbări. Guvernul se angajează să renunțe la mandat imediat după rezolvarea problemelor urgente și să creeze din nou condiții pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Chiar din primele săptămâni de mandat, Guvernul va asigura funcționalitatea instituțiilor publice și va asigura dialogul social. Guvernul va suplini toate funcțiile de demnitate publică la toate ministerele și alte autorități publice și își va numi reprezentanți noi în teritoriu. Autoritățile vor relua urgent dialogul cu cetățenii, partenerii sociali, asociațiile de întreprinderi și producători, organizațiile non-guvernamentale și internaționale pentru a rezolva problemele oamenilor care au nevoie de ajutorul statului pe timp de criză.

Amintim că candidata propusă la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, împreună cu personele pe care le-a ales pentru a face din eventuala echipă guvernamentală, au prezentat programul de activitate în fața deputaților. Momentan, se desfășoră etapa întrebări – răspunsuri.

Aleșii poporului urmează să decidă, în urma dezbaterilor, dacă vor da sau nu votul de încredere Guvernului Gavrilița.

Însă, de menționat este faptul că, majortitatea fracțiunilor parlamentare au declarat că nu vor vota pentru învestirea unui nou Guvern întrucât pledează pentru alegeri parlamentare anticipate.

Te-ar putea interesa: Gavrilița – Dacă deputații vor respinge Guvernul propus, vom merge a doua oară în Parlament cu același program și componență

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button