fbpx

Corupție pe teritoriul unei piețe din Chișinău. „Taxe de protecție”, extorcate de polițiști de la comercianți

Ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA), în colaborare cu Procuratura Anticorupție, în cadrul unei cauze penale, au documentat acțiunile pretins ilegale ale funcționarilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și agenților economici care desfășoară activitate comercială pe teritoriul pieței „Calea Basarabiei” din municipiul Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, începând cu vara anului 2020 până în prezent, funcționarii din cadrul Inspectoratului de Poliție (IP) Rîșcani al Direcției de Poliție (DP) a municipiului Chișinău a Inspectoratului Gneral de Poliție (IGP) al MAI, extorcau taxa de protecție de 500 de lei pe lună, de la agenții economici care desfășurau activitate comercială în piață, pentru a nu fi documentați pentru diferite abateri legislative.

La data de 26 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în magazine din piața „Calea Basarabiei” și în sediul sectorului de poliție din cadrul pieții „Calea Basarabiei”.

Drept urmare, un colaborator de poliție din cadrul IP Râșcani, a fost reținut pentru 72 ore, conform prevederilor art. 166 Cod de procedură penală al Republicii Moldova

De asemenea, au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuiți și alte persoane, care și-au recunoscut vina parțial și sunt cercetate în libertate. La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor cu referire la caz.

Dacă va fi găsit vinovat, polițistul riscă închisoare de la 3 la 7 ani de închisoare, cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În acest context, SPIA apelează la suportul informativ al agenților economici pentru a anihila flagelul corupției cu implicarea funcționarilor MAI. Totodată, SPIA menționează că repudiază vehement implicarea funcționarilor publici în acte de corupție.

Articole asemănătoare

Back to top button