fbpx

Erdogan, despre conflictul din Cipru: „Susținem formula cu două state. Avem dreptate și ne vom apăra dreptatea până la sfârșit”

Președintele turc, Recep Erdogan, a declarat că negocierile în ce privește procesul de pace și viitorul Ciprului pot avea loc doar în contextul unei soluții cu două state, o poziție care inflamează tensiunile între UE, Grecia și Cipru, pe de-o parte, și Turcia de cealaltă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Liderul turc a susținut un discurs în capitala divizată Nicosia în care a reiterat poziția Turciei într-o dispută veche de decenii și care afectează în mod negativ relațiile țării cu vecinii europeni.

Turcia este singura țară care recunoaște republica separatistă din nordul Ciprului. Erdogan susține că o soluție cu două state este singură viabilă pentru a rezolva problema de pe insula mediteraneană, potrivit digi24.

„Procesul de negociere nu poate fi realizat decât între cele două state. Avem dreptate și ne vom apăra dreptatea până la sfârșit”.

Cipru a fost împărțit în două după o invazie a Turciei în 1974. Atunci trupele turce au ocupat nordul insulei după ce Grecia a orchestrat o lovitură de stat.

Conflictul din Cipru a fost accentuat în ultima perioadă de descoperirea unor zăcăminte de gaz în Mediterana de Est și de redeschiderea unei părți a stațiunii abandonate Varosha.

Articole asemănătoare

Back to top button