fbpx

Concluzia ASP despre pașaportul moldovenesc al presupusului agent rus din Cehia: Persoana nu e luată în evidență

În Registrul de stat al populației al Republicii Moldova nu este luată în evidență persoana cu numele Nicolai Popa. Este concluzia la care a ajuns Agenția Servicii Publice (ASP), ca urmare a desfășurării unei anchete interne la acest subiect. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova cu numărul A3194368 a fost eliberat pe numele altei persoane (informația detaliată reprezintă date cu caracter personal, prelucrarea cărora se efectuează cu consimțământul subiectului datelor cu caracter personal (Legea nr.133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal))”, se arată în comunicatul instituției.

ASP a anunțat în această dimineață despre inițierea unei anchete interne, după ce Guvernul ceh a prezentat pașaportul moldovenesc al agentului rus Petrov. Acesta s-ar fi identificat drept cetățeanul moldovean Nicolai Popa în Cehia.

Amintim că scandalul diplomatic cu iz de spionaj a izbucnit după ce autoritățile cehe au anunțat că serviciile speciale ruse ar fi fost implicate la organizarea unei explozii într-un depozit de muniții. Potrivit responsabililor de la Praga, agenții Bashirov și Petrov, deveniți celebri după otrăvirea lui Serghei Scripal, au fost identificați în Cehia.

Inițial, cei doi au prezentat pașapoarte eliberate pe numele lor adevărate, însă ulterior un individ a arătat un document cu numele cetățeanului Republicii Moldova Nicolai Popa, iar altul – actul eliberat de autoritățile din Tadjikistan, pe numele lui Ruslan Tabarov.

Cazul a creat tensiuni între Moscova și Praga. Bunăoară, premierul ceh Andrej Babis informa sâmbătă despre expulzarea a 18 angajați ai Ambasadei Rusiei. În scurt timp, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorului Cehiei la Moscova și i-a comunicat că 20 de membri ai misiunii sale sunt declarați persoane non grata și trebuie să plece din țară.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button