fbpx

Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședință. Ce decizii au fost luate

ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor înainta către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a prețurilor pentru furnizarea energiei electrice. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița. Noile tarife, revizuite de ANRE, vor fi făcute publice în termen de 3 zile lucrătoare, cu aplicarea acestora începând cu 2 decembrie curent.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O altă decizie a Comisiei ține de acoperirea cheltuielilor suportate pentru gestionarea crizei refugiaților. În acest sens, Ministerul Finanțelor va aloca 275,5 mii de lei din fondul de intervenție a Guvernului structurilor teritoriale de asistență socială, antrenate direct în procesul de gestionare a fluxului migraţional şi de refugiați. Banii vor fi redirecționați către consiliile raionale din Anenii Noi, Călărași, Ștefan Vodă, Telenești și Soroca, în scopul acordării sporului de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate, în perioada iulie-octombrie anul curent.

Totodată, au fost revizuite sumele alocate centrelor de plasament temporar pentru refugiați din Republica Moldova. 4352,5 mii de lei vor fi alocați pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, instituite de autoritățile publice locale de nivelul întâi și doi, iar pentru cele create de instituțiile bugetare din subordinea Ministerului Educației și Cercetării va fi alocată suma de 9,9 mii lei. În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va primi circa 2254,5 mii de lei în scopul acoperirii costurilor de funcționare a centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, create de instituțiile bugetare din subordinea ministerului, întreprinderile de stat, societățile cu capital majoritar de stat și organizațiile necomerciale.

În legătură cu sistarea activităţii de bază a C.I.E. „Moldexpo” S.A, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va acoperi cheltuielile de salarizare a personalului antrenat în gestionarea Centrului de plasament temporar pentru refugiaţi din cadrul Moldexpo, pentru perioada lunilor iunie – octombrie 2022.

Membrii CSE au mai decis că, pe perioada stării de urgenţă, prin punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene Mirnoe-Tabaki, Vulcănești-Vinogradovka și Giurgiulești-Reni, va fi permis importul produselor petroliere, prin intermediul mijloacelor de transport auto.

De asemenea, a fost prelungit, până la 31 decembrie 2022, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”.

 

Articole asemănătoare

Back to top button