fbpx

CNESP, noi măsuri anti-COVID în R. Moldova: Teatrele și cinematografele vor activa la capacitate maximă

În condițiile în care intensitatea procesului epidemic este în descreștere la nivel național pe parcursul a patru săptămâni consecutiv, membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) au ajustat măsurile de sănătate publică privind situația epidemiologică provocată de COVID-19. Noua decizie intră în vigoare începând de astăzi, 1 martie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Mai exact, toate instituțiile de învățământ general, învățământ profesional tehnic și superior din țară vor activa în regim obișnuit, cu prezență fizică și cu respectarea măsurilor de siguranță. În același timp, unitățile de alimentație publică din localitățile unde se atestă cod portocaliu vor activa la capacitate maximă în spațiile exterioare și interioare, cu obligația ca toți clienții să prezinte certificatul COVID la intrare.

Conform noii decizii, antrenamentele de grup vor fi permise. La fel, evenimentele sportive vor putea fi organizate la capacitate maximă în spațiile exterioare și interioare, cu obligația ca toți spectatorii să prezinte certificatul COVID doar în localitățile unde se atestă cod verde, galben și portocaliu. În cazul regiunilor unde se înregistrează cod roșu, astfel de evenimente se vor desfășura cu participarea spectatorilor, până la 50 la sută din capacitatea maximă în spațiul interior sau la capacitate maximă în spațiile exterioare și cu obligația prezentării certificatului COVID.

În cazul activităților care urmează să fie organizate în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, acestea se vor desfășura la capacitate maximă în spațiile exterioare și interioare, cu obligația ca spectatorii să prezinte certificatul COVID.

O altă măsură decisă de CNESP ține de reducerea perioadei de izolare de la 14 zile până la zece zile, precum și a termenului pentru revenirea elevilor/studențiolor la orele de studii cu prezență fizică de la șapte zile până la cinci zile.

În ceea ce privește prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul refugiaților din Ucraina, potrivit noii hotărâri, autoritățile responsabile de crearea centrelor de plasament pentru refugiați și a centrelor provizorii de gestionare a unor afluxuri de străini vor întreprinde toate măsurile necesare pentru respectarea măsurilor de prevenire și control în incinta centrelor respective, inclusiv organizarea spațiilor separate pentru izolarea persoanelor confirmate cu COVID-19 și care prezintă forme ușoare de boală.

Hotărârile CNESP sunt executorii pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, pentru persoanele fizice și juridice, indiferent de domeniul de activitate și forma juridică de organizare.

Articole asemănătoare

Back to top button