fbpx

Chirtoacă, în contextul tragediei din parcul Alunelul: Primăria Chișinău a devenit „o parodie, o instituție populistă și paralizată”

Fostul primar al capitalei acuză Primăria, în contextul evenimentului groaznic produs în Parcul Alunelul, ca a devenit „o parodie, o instituție populistă și paralizată, orientată spre modul sovietic de administrare a lucrurilor, nereprezentativă pentru Chișinău”. Dorin Chirtoacă a criticat dur reacția autorităților municipale după tragedie, susținând că „este un tupeu fără margini, o inepție, o nebunie și o sălbăticie”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Comunicatul de presă al Primăriei este o insultă în adresa copilului care și-a pierdut viața și a părinților lui. Să ataci imediat din prima propoziție pe cineva și să manipulezi, atunci când se produce o tragedie, atunci când tu răspunzi de parcurile care îți aparțin, știind că nici nu ai solicitat arborele spre defrișare – este un tupeu fără margini, o inepție, o nebunie și o sălbăticie, dar mai înseamnă ca te simți cu musca pe căciula. Numai pentru aceasta cineva trebuie să-și dea demisia, pentru că atunci când faci asemenea afirmații, ești incompatibil cu funcția”, scrie Dorin Chirtoacă pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, Chirtoacă amintește de un caz similar petrecut pe durata mandatului său, când o femeie a murit strivită de un copac.

„În 2016 a fost dosar penal, pe această tragedie cu copilul de ieri – cu atât mai mult trebuie să fie. Ceban a pornit renovarea parcului și a pornit lucrări – deci, era obligat să revizuiască toată infrastructura și toți arborii, să fie făcute expertize – tot ce se face la o reconstrucție capitală. Au fost făcute? Iată ce trebuie să ne spună ancheta și cea internă și a procuraturii, nu acuzații obraznice din prima propozitie. Acest caz presupune deschiderea unui dosar penal complex, pentru că reconstrucția unui parc este o investiție capitală unde nu este vorba despre lucrări și activitate cotidiană”, mai scrie fostul primar.

Dorin Chirtoacă susține că Primăria municipiului Chișinău ar trebui să întreprindă măsuri pentru a cumpăra mai multă tehnică specială.

„Prioritatea 0 este dotarea serviciilor municipale cu echipamente care sa faca unor fenomene meteo extreme – o altă flotă de deszăpezire și dezghețare rapidă a carosabilului dupa ploile cu gheața care de mai mulți ani au devenit o permanență, redimensionarea Asociației Spatiilor Verzi, recuperarea și reforma IMGFL-urilor pentru renovarea blocurilor (cad bucăți de balcoane și pereți de câțiva ani deja) fortificarea întreprinerilor de prestări servicii etc Dar în primul rând – renunțarea la spoială, la goana după rezultate de suprafață, rapide și necalitative, ieftine, cum se spune. Lucrurile trebuie făcute temeinic”, mai adaugă Chirtoacă.

Amintim că o bucată dintr-un copac a căzut peste o fetiță de doi ani sâmbătă, 14 mai, în parcul Alunelul din sectorul Buiucani al capitalei. Micuța a murit la spital din cauza traumelor primite.

Luni, 16 mai, Procuratura municipiului Chișinău a informat despre inițierea unui dosar penal pornit pe neglijență în serviciu a persoanelor publice. La această etapă, urmărirea penală este în plină desfășurare, la moment fiind efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală.

Potrivit prevederilor Codului Penal, persoanele care vor fi găsite vinovate riscă închisoare de la 2 la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button