fbpx

CC a decis: Aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc, neconstituțională

Curtea Constituțională (CC) a decis. Aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc este neconstituțională. Hotărârea magistraților a fost luată în urma unei sesizări care se referea la două articole din Codul de executare al Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Judecătorii au declarat neconstituțional articolul care se referă la „aducerea forţată a debitorului”.

„CC reținut că aducerea forțată a debitorului reprezintă o măsură excepțională, coercitivă și privativă de libertate, care trebuie să urmărească realizarea unui scop legitim”, au explicat magistrații.

„În această cauză, Curtea a reținut că aducerea forțată a debitorului în fața unui executor judecătoresc nu contribuie la realizarea scopului urmărit de procedura de executare”, au mai adăugat aceștia.

Ce presupune actualul articol 73 din Codul de executare al Republicii Moldova:

În același timp, CC a declarat inadmisibilă partea sesizării care se referă la controlul constituționalității articolului 72 din Codul de executare care se referă la „Căutarea debitorului şi a bunurilor sale”.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button