fbpx

Cazuri de hipotermie și degerături în R. Moldova: Câți oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească anunță că în perioada 01-26 ianuarie, 26 persoane au avut de suferit în urma expunerii prelungite la temperaturile scăzute. Astfel, 18 pacienți cu hipotermie și opt cu degerături au beneficiat de intervenția promptă a echipelor de AMU.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Din numărul total al urgențelor generate de agenții de mediu s-au înregistrat șase hipotermii la femei și 12 la bărbați; 4 degerături la femei și 4 la bărbați. Vârsta pacienților a fost cuprinsă între 36–79 de ani.

Cazurile de hipotermie au fost de gradul I și II în mun. Chișinău și Bălți și în raioanele: Călărași, Căușeni, Drochia, Dubăsari, Hîncești, Nisporeni, Orhei, Soroca, Strășeni, Șoldănești și Telenești.

Cazurile de degerături au fost semnalate în mun. Chișinău, Bălți și în raionul Căușeni.

Toți pacienți au fost deserviți operativ de către echipele de asistență medicală urgentă, ulterior au fost transportați asistat către Departamentele de Primiri Urgente din țară pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

Hipotermiile și degerăturile reprezintă afecțiuni specifice sezonului de iarnă, întrucât cel mai frecvent se instalează în urma expunerii persoanelor la temperaturile scăzute ale mediului ambiant. Dacă nu sunt depistate și tratate corespunzător, aceste afecțiuni prezintă riscuri importante pentru sănătate, și anume: comă, stop cardio-respirator sau chiar moarte.

Simptomele cele mai des întâlnite sunt: frisoane, oboseală musculară și crampe, dispnee, palpitații, lipsă de coordonare. Cei mai afectați sunt: vârstnicii, copiii, bolnavii cronici, persoanele cu subnutriție și cele aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor narcotice. În astfel de cazuri, este absolut necesară intervenția medicului.

Articole asemănătoare

Back to top button