fbpx

Câți bani se vor cheltui pentru compensațiile la gaz? Detalii oferite de prim-ministră

Compensația Guvernului pentru gaz pentru trei luni va fi de circa 550 de milioane de lei, iar valoarea TVA-ului amânat pentru Moldovagaz va fi de 125 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut de către prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul ședinței Parlamentului de joi, 20 ianuarie. Suma urmează a fi furnizată ca plata pentru Gazprom.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

 „În ianuarie, compania trebuie să plătească acest TVA pentru decembrie. Amânăm acest lucru până în martie”, a răspuns Natalia Gavrilița, fiind întrebată despre valoarea TVA-ului și a compensației plătite în avans.

Totodată, premierul a menționat că nu se știe încă suma exactă de bani care va fi alocată pentru compensațiile Guvernului pentru populație și care vor fi plătite în avans de către Moldovagaz,

„Bugetul include 200 de milioane de lei pentru ianuarie, circa 150 de milioane de lei pentru februarie și încă 150-200 de milioane de lei pentru martie. Încă calculăm”, a spus șefa Executivului.

Amintim că Moldovagaz trebuie să transfere companiei Gazprom, până pe data de 20 ianuarie, 63 de milioane de dolari, plata în avans pentru gazul livrat în luna ianuarie. Deși e ultima zi, Moldovagaz a reușit să adune doar 38 de milioane de dolari.

Solicitarea de a amâna plata a fost respinsă de Gazprom, care a avertizat că va fi sistată livrarea gazelor în Republica Moldova dacă plata nu va fi făcută în termenul stabilit. Drept urmare, Guvernul va transfera companiei Moldovagaz în avans pentru două luni, plățile de compensare a majorărilor de tarif pentru consumatorii casnici.

Articole asemănătoare

Back to top button