fbpx

Care sunt cele mai puternice armate din lume în 2023: Pe ce loc s-a clasat R. Moldova, Ucraina și România

În contextul războiului cu Rusia, Ucraina a urcat pe locul 15 în clasamentul celor mai puternice armate din lume, după ce anul trecut era pe 22. Republica Moldova se află pe poziția 143 în acest top întocmit de Global Firepower.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Pe măsură ce Ucraina continuă să se apere împotriva Rusiei, și-a crescut indicele pentru anul în curs datorită răspunsului său (n.r. – la agresiune), sprijinului financiar și material acordat de Occident și introducerii de noi categorii-cheie care contribuie la poziția sa generală în clasament”, a explicat Global Firepower „saltul” în top al Ucrainei, scrie libertatea.ro.

În 2023, PowerIndex al Ucrainei este 0,2516, în condițiile în care scorul considerat „ideal” este de 0,0000.

Conform Global Firepower, anul 2023 se poate dovedi a fi decisiv în războiul ruso-ucrainean. „Presiunile și cerințele unui război prelungit împotriva unei puteri vecine mai mari își vor face în cele din urmă efectele”, a adăugat Global Firepower.

De cealaltă parte, Rusia a rămas pe locul 2 în acest clasament, cu toate că, după cum au remarcat autorii topului, „războiul ruso-ucrainean a demonstrat limitele potențialului militar” al Federației Ruse, în ciuda superiorității forțelor și tehnicii militare.

Care sunt cele mai puternice armate

Potrivit Global Firepower, cele mai puternice zece armate din lume sunt, în ordine, cele din SUA, Rusia, China, India, Marea Britanie, Coreea de Sud, Pakistan, Japonia, Franța și Italia.

România a „căzut” nouă locuri, iar R. Moldova – printre codașele clasamentului

România se află pe locul 47 din cele 145 de state analizate de către specialiștii care realizează topul Global Firepower, în baza PowerIndex, ce ține cont de 50 de factori individuali, precum aparatura militară, numărul trupelor, dar și situația financiară, capacitățile logistice și geografie. PowerIndexul României este de 0,7735. Republica Moldova se poziționează pe locul 143 din 145 și are un PowerIndex de 4.0861.

 

 

 

Articole asemănătoare

Back to top button