fbpx

Carburanții, din nou mai scumpi. Benzina ajunge la aproape 28 de lei per litru

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat astăzi, 5 mai, noile prețuri maxime de comercializare pentru litrul de motorină și benzină în Republica Moldova ce vor intra în vigoare mâine, 6 mai.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Astfel, benzina A95 va costa cel mult 27 de lei și 97 de bani per litru (cu 21 bani mai mult decât azi). Motorina se scumpește cu 7 bani și va avea un preț maxim de 27 de lei și 63 bani per litru.

Precizăm că Parlamentul a decis că ANRE va stabili prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în fiecare zi lucrătoare. Acestea vor fi valabile cu începere de la ora 00:01 pentru ziua/zilele următoare celei/celora în care au fost stabilite.

Conform reglementărilor aprobate, se interzice comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la un preț ce depășește prețul maxim stabilit de ANRE.

Explicația ANRE pentru majorarea necontenită a prețurilor

Potrivit Agenției, cotațiile Platts la benzină și motorină pe parcursul ultimelor 14 zile au crescut constant fiind înregistrate valori cuprinse între 1008 $/tona și 1157 $/tona la benzină și între 1066 $/tona și 1205 $/tona la motorină. În consecință, în perioada de referință prețul benzinei la bursele internaționale a înregistrat o evoluție ascendentă de circa 149 $/tona, iar cel al motorinei de 139 $/tona. În plus, a fost înregistrată o creștere a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA cu circa 0,20 lei.

ANRE reiterează că mecanismul actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere reprezintă o modalitate sigură care permite reflectarea fidelă la panourile stațiilor de alimentare a evoluțiilor de pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor, fiind exclusă orice posibilitate de intervenție a companiilor petroliere în mecanismul aplicat: „Astfel, consumatorul din Republica Moldova achită un preț corect racordat la realitățile zilei în care își face achiziția de carburanți”.

În consecință, urmând algoritmul de stabilire a prețurilor reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, ANRE a stabilit pentru vineri, 6 mai, aceste prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard.

Articole asemănătoare

Back to top button