fbpx

Când a intervenit PA în dosarul privind finațarea PSRM și câți procurori au investigat cazul? Stoianoglo oferă noi detalii

Conducerea Procuraturii Anticorupție (PA) ar fi intervenit doar în luna noiembrie 2019 pentru a dispune exercitarea urmăririi penale în dosarul privind finanțarea externă a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Despre aceasta a anunțat astăzi procurorul general Alexandr Stoianoglo, care a prezentat rezultatele controalele efectuate la PA și PCCOCS.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui Stoianoglo, un grup format din 28 de procurori şi 38 de ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii a anchetat respectivul dosar pentru acţiuni pretinse de spălare de bani.

„Activităţile procesuale au purtat, începând cu iunie 2016, un caracter neplanificat şi neconsecvent pe o durată de peste trei ani (o acţiune de urmărire penală în 2016, altă acţiune în 2017, iar în 2018 şi 2019 – nici o acţiune de urmărire penală), trezind interes doar când anumite evenimente social-politice au început a fi utilizate de diferite grupuri de interese, inclusiv şi de către unii dintre procurorii care au fost responsabili în ultima instanţă de ineficienţa anchetei până în prezent”, a comentat șeful PG.

Stoianoglo a declarat că un episod distinct ce vizează anumiţi membri ai PSRM a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale, soluţia dată fiind anulată şi procesul penal – reluat de conducerea PA doar sub presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie – decembrie 2019.

„Ca rezultat, procesul penal reluat, deşi reprezenta un caz distinct, contrar prevederilor legale, a fost conexat la materialele cauzei penale menţionate”, a subliniat procurorul general.

Acesta a mai adăugat că Procuratura Generală nu s-a implicat în acest dosar penal decât pentru verificarea lui în legătura cu examinarea adresării oficiale a preşedintei PSRM, Zinaida Greceanîi, fiind constate încălcările procesuale enumerate.

Amintim că, în luna iunie 2019, în presă au apărut imagini video în care președintele Igor Dodon îi spune fostului lider al PD, Vlad Plahotniuc, că socialiștii primesc lunar câte 700.000 de dolari de la ruși. Câteva zile mai târziu, Procuratura Generală a inițiat un proces penal cu privire la acest fapt.

Citiți și: ultima oră | Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru finanțarea ilegală a PSRM din afara țării

Procurorii au reluat urmărirea penală pe cazul finanțării ilegale a PSRM din Rusia. Năstase: „Dodon știa despre asta”

video | Procurorul general promite să investigheze dosarul finanțării PSRM din Federația Rusă. Dodon: „Chiar vă rog…”

Articole asemănătoare

Back to top button