fbpx

Câmpul magnetic al Pământului, tot mai slab. Ce se va întâmpla dacă acesta dispare?

Câmpul magnetic al Pământului devine tot mai slab. Potrivit cercetătorilor de la University of Rochester, New York, acesta slăbește în intensitate de aproximativ un secol. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Actualmente, în câteva regiuni de pe Terra fenomenul se manifestă mai puternic. Oamenii de știință spun că acest câmp protejează planeta noastră de fluxurile de particule ionizate, provenite de la soare. Aceștia declară că el ar putea dispărea, dar asta nu se va întâmpla decât peste miliarde de ani și ar cauza atunci o catastrofă cu consecințe grave și condiții incompatibile pentru viață, relatează Science Alert.

Savanții nu cunosc încă motivul pentru care intensitatea câmpului magnetic scade. Aceștia au două ipoteze: coliziunea dintre Pământ și alt corp ceresc sau schimbarea polilor. Așadar, în primul caz experții se referă la faptul că diametrul nucleului interior solid al planetei se mărește cu aproximativ un milimetru pe an, iar la un moment dat câmpul magnetic ar putea ceda convecției căldurii din centrul Pământului.

Adepții celeilalte versiuni spun că polii Pământului s-au schimbat de mai multe ori, iar ultima dată evenimentul s-a produs acum 780.000 de ani. Potrivit lor, procesele de inversare sunt precedate de scăderea intensității câmpului magnetic, iar planeta s-ar putea apropia din nou de un asemenea eveniment geofizic.

Articole asemănătoare

Back to top button