fbpx

BNM: Relațiile cu FMI ar putea fi compromise grav, după abrogarea legii „miliardului furat”

Anularea legii „miliardului furat” nu este văzută cu ochi buni de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cel puțin asta relevă o scrisoare din partea guvernatorului instituției, Octavian Armașu, către Parlament și Ministerul Finanțelor. Conform conținutului textului, acțiunea deputațiilor PSRM și Pentru Moldova, de a abroga legea, ar putea compromite grav relațiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI). 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Orice inițiative legislative care au drept obiect retragerea sau anularea angajamentului asumat de stat, precum și a efectelor acestuia, ar putea avea impact negativ asupra potențialului de dezvoltare a economiei naționale, deoarece vor crea o situație de instabilitate și incertitudine atât pentru agenți economici si investitorii interni cât și cei străini, afectând imaginea, reputația si credibilitatea tarii si ale autorităților publice centrale”, se arată în textul scrisorii.

Mai mult, Banca Națională avertizează că acțiunile întreprinse contrar angajamentelor asumate pot compromite grav relațiile cu Fondul Monetar Internațional și perspectivele viitoare de finanțare a Republicii Moldova.

„La fel, acțiunile ar putea afecta si piața valorilor mobiliare de stat (VMS), existând o probabilitate mare de creștere a ratelor dobânzii la VMS datorita perceperii titlurilor de stat ca fiind instrumente financiare cu un risc ridicat. Creșterea ratelor la VMS va pune presiune pe bugetul de stat din creșterea costurilor de deservire a instrumentelor de datorie emise de Ministerul Finanțelor”, se mai arată în scrisoarea semnată de Armașu.

De notat este faptul că FMI s-a arătat îngrijorat de inițiativa parlamentarilor de la Chișinău.

Echipa FMI este îngrijorată de faptul că propunerile recente de inversare a acțiunilor importante întreprinse după ce a avut loc devalizarea din sistemul bancar riscă să submineze eforturile de reabilitare a sistemului financiar al Republicii Moldova”, a declarat Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al instituției în R. Moldova.

Oficialul a subliniat că acțiunile care subminează independența BNM sau inversează reformele susținute în cadrul programului anterior cu Fondul Monetar Internațional vor complica angajamentul FMI cu Republica Moldova.

Vezi mai jos textul integral al scrisorii semnate de Armașu:

1608140979439326_watermark by Cristina Straton

 

De menționat este faptul că proiectul adoptat de deputații socialiști și cei din Pentru Moldova a fost criticat dur de opoziția parlamentară. Democratul Pavel Filip  a declarat că PSRM „dă foc la casă” înainte de retragerea de la guvernare.

Ei înțeleg că nu le-a mai rămas mult și se retrag ca fasciștii: dau foc la tot în urma lor. Așa cum fasciștii dădeau foc la clădiri și obiective culturale, așa coaliția PSRM-Șor arde în urma sa relațiile cu SUA, UE și FMI”, a scris Filip pe Facebook.

Citește și: Parlamentul a abrogat legea care pune miliardul furat pe umerii cetățenilor

<strong>Urmărește cele mai importante noutăți și pe <a href=”https://t.me/s/zugomd” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>canalul </a>de Telegram ZUGO.</strong>

Articole asemănătoare

Back to top button