fbpx

Beneficiarul Loteriei Moldovei, pus pe lista sancțiunilor SUA. De ce este acuzat

Vassil Kroumov Bojkov, în vârstă de 64 de ani, fost beneficiar al Loteriei Moldovei și unul dintre cei mai bogați cetățeni din Bulgaria, a fost pus pe lista sancțiunilor din Statele Unite ale Americii. Acesta este acuzat de scheme de corupție și evaziune fiscală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-o notă informativă emisă de Departamentul de Stat al SUA se arată:

„Activitățile corupte întreprinse de persoanele respective demonstrează modul în care corupția omniprezentă merge mână în mână cu alte activități ilicite. Pentru a proteja în continuare sistemul financiar internațional de abuzul unor actori corupți, Trezoreria încurajează toate guvernele să pună în aplicare măsuri adecvate și eficiente împotriva spălării banilor pentru a lichida corupția sub toate formele ei”.

Bojkov, cunoscut și după poreclele „craniul” sau „regele jocurilor de noroc”, gestionează mai multe afaceri, inclusiv în Republica Moldova. Printre acestea se numără afaceri în domeniul hotelier, al construcţiilor, turismului, jocurilor de noroc, asigurărilor sau magazinelor duty-free.

Bojkov nu este singurul acuzat de scheme de corupție. Pe lista de sancțiuni se regăsesc și Delyan Slavchev Peevski, fost deputat în Parlamentul din Bulgaria și Ilko Dimitrov Zhelyazkov, fostul șef adjunct al Agenției de Stat pentru Operațiuni Tehnice din Bulgaria, dar și companiile deținute sau controlate de aceștia.

Oligarhul bulgar Vassil Kroumov Bojkov a fugit din ţară în 2020 pentru a scăpa de acuzații incriminatorii precum extorcare de fonduri, fraudă fiscală şi trafic de influenţă, printre altele. El neagă că ar fi comis aceste infracţiuni şi se află în prezent în Dubai.

Articole asemănătoare

Back to top button