fbpx

Banca Mondială, „profund îngrijorată” de adoptarea unor legi care „inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani”

Banca Mondială este profund îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a mai multor legi care inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani în raport cu sustenabilitatea și caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor personale în Republica Moldova pentru a pune capăt impunității pentru actele de corupție, și soliditatea sectorului financiar. Este prima frază a reacției instituției financiare la adoptarea, de către deputații PSRM-Pentru Moldova, a unor legi contestate de opoziția parlamentară.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Băncii Mondiale, reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și se va solda cu pensii mai mici pentru toți, în special pentru femei. În cele din urmă, această măsură lasă mai puține resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educație și infrastructură.

Modificările aduse legislației privind declararea averii și a intereselor personale subminează verificarea declarațiilor de avere și interese personale și fac aproape imposibilă impunerea sancțiunilor disciplinare pentru încălcarea integrității. Astfel, un instrument esențial de asigurare a răspunderii pentru corupție a fost substanțial slăbit.

În final dar nu și în ultim rând, abrogarea Legii 235, cunoscută și ca „legea miliardului”, generează îngrijorări privind capacitatea Băncii Naționale a Moldovei de a susține în mod eficient stabilitatea macroeconomică și financiară, care este esențială pentru bunăstarea cetățenilor R. Moldova”, se mai arată în comunicatul Băncii Mondiale.

Vezi și: Reprezentantul FMI în Moldova condamnă legile controversate votate recent. „Amenință serios stabilitatea financiară”

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button