fbpx

Avocații șefului adjunct suspendat al PG, Ruslan Popov: Acțiunile procesuale sunt lipsite de temei și probe

Reținerea Șefului adjunct suspendat al Procuraturii Generale (PG) Ruslan Popov și acțiunile procesuale care au avut loc în acest context sunt lipsite de orice temei și probe, la fel ca și dosarul de îmbogățire ilicită, care nu va avea finalitate – acesta a fost laitmotivul conferinței de presă la IPN a avocaților Igor Hlopețchi și Oleg Spînu.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Avocații au afirmat că „execuția conducerii Procuraturii Generale care nu a acceptat subordonarea politică, continuă” și au declarat că s-a recurs la reținere și arest în scopul intimidării clientului lor, „pentru a i se închide gura”, motivul adevărat fiind conferința de presă cu genericul „Viziunea adjuncților Procurorului General cu referire la situația la zi la Procuratură și procedura penală în privința Procurorului General”, pe care Ruslan Popov a susținut-o în ajun.

Invocând modul în care o investigație jurnalistică a generat, în viziunea avocaților, „o tentativă de subordonare a Procuraturii intereselor politice”, ei consideră că „domnul Ruslan Popov a căzut pradă unui abuz de drept înscenat”.

Igor Hlopețchi și Oleg Spînu au atras atenția că constatarea îmbogățirii ilicite nu intră în competența procuraturii. Acei care pot veni cu probe sunt organele de control ale ANI, inspectoratului fiscal, AIPA. Cât privește Autoritatea Națională de Integritate, în urma unui raport înaintat anul trecut chiar de procurorul reținut, Ruslan Popov, ANI a realizat un control și a găsit de cuviință să-l înceteze la 30 septembrie 2021.

„Inspectorul de integritate a notat că averea lui Ruslan Popov nu este afectată de vicii cu tentă penală sau contravențională, inclusiv sub aspectul pretinsei „depășiri substanțiale”. În baza acestui argument, avocații conchid că „neavând un act de constatare a încălcării regimului juridic al averilor și intereselor personale, Procurorul General interimar a constatat personal din investigațiile jurnalistice săvârșirea unei infracțiuni”.

Perchezițiile efectuate nu numai la domiciliul inculpatului, dar și la rude, părinți, nu au scos la iveală nimic ce ar alimenta învinuirile aduse lui Ruslan Popov, afirmă avocații. Nu era nevoie nici de izolarea Șefului adjunct suspendat, care a cooperat cu autoritățile din primele clipe, dând depoziții pe 12 pagini. El are trei copii, dintre care doi minori, familie, iar măsura de constrângere care i s-a aplicat prin plasarea în izolatorul Inspectoratului de poliție are menirea de a-l intimida și de a-l impune să renunțe la funcție.

Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în cauza penală pornită pentru îmbogățire ilicită în care este vizat adjunctul procurorului general suspendat, Ruslan Popov. Sâmbătă, 9 octombrie, acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button