fbpx

audio | „Ilancik, datoria noastră comună este…”. CNA publică o nouă interceptare în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor

O nouă interceptare în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor a fost publicată de către Centrul Național Anticorupție (CNA). În cadrul materialului pot fi auzite două persoane care discută despre anumite sume de bani aduse lui „Vitea”. Unul dintre bărbați i se adresează celuilalt cu numele „Ilancik”. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ilancik, ai câteva minute? Atunci, deschide Telegramul. Ai căști? Hai să notăm ce a adus ieri Vitea. Nu, nu, nu. Ieri a adus ceea ce a închis. Scriu acum pe foaie. M-a rugat să notez ce mi-a adus ieri. Vreau să parcurgem aceste acțiuni. Deci ieri, Vena: 220.002, 15.645 usdt 103 și Monaco 78.080 și s-a închis ceva din datorie. Deci, datoria noastră comună este de 134.789 minus… cât spui? 64.353… Acum calculăm toate aceste cifre… Exact 481,080 – Vitea ieri a adus, corect?”, poate fi auzit în interceptare.

Înregistrarea audio poate fi ascultată mai jos.

Menționăm că CNA a mai făcut publică o înregistrare care surprinde momentul negocierii sumei pentru care cântăreții ruși Morgenshtern și Filip Kirkorov ar fi trebuit să cânte pe scena din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), la concertul anulat din 19 iunie. În înregistrare poate fi auzit cum două persoane negociază suma care urma să ajungă la Filip Kirkorov. Sumele fabuloase de sute de mii de euro ar fi fost achitate de către Partidul Șor.

Amintim că ofițerii CNA și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în comun cu procurorii anticorupție, au descins joi, 21 iulie, cu percheziții în mai multe locații din țară, în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a Partidului Șor.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.

Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600.000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228.000 de lei. Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100.000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale.

CNA menționează că, în prima jumătate de an, partidul a indicat că a fost finațat cu 1,7 milioane de lei.

În prezent, pentru fortificarea probatoriului, se efectuează și alte acțiuni de asigurare a investigării complete, obiective și sub toate aspectele a faptelor cercetate. Acestea sunt desfășurate în limitele legale, cu asigurarea respectării principiului prezumției de nevinovăție a persoanelor vizate și respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale.

Anterior, Partidul Șor susținea că guvernarea pregătește un atac dur la adresa sa.

Citește și: video | Ofițerii CNA, în vizită la biroul Marinei Tauber din Parlament: „Totul trebuie să fie transparent și deschis”

Articole asemănătoare

Back to top button