fbpx

Au semnat acte pe numele rudelor. Trei funcționari publici, în vizorul inspectorilor de integritate

Trei acte de constatare au fost emise de inspectorii de integritate prin care au fost stabilite mai multe conflicte de interese în funcția publică. Cazurile au fost admise de către șefa Direcției educație, tineret și sport, sectorul Centru, municipiul Chișinău, primarul comunei Codreni, raionul Cimișlia și ex-primarul satului Sagaidac, raionul Cimișlia. Astfel, funcționarii au semnat acte juridice sau administrative pe numele rudelor, angajate fiind în instituțiile conduse de către aceștia.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Soacra a încheiat un contract cu ginerele

În primul caz, șefa Direcției a admis un conflict de interese cu ginerele său. În aprilie 2019, între Direcția Educație Tineret și Sport, sect. Centru din Chișinău, în persoana șefei acestei instituții și persoana fizică, ginerele, a fost încheiat un contract de prestare a serviciilor de transport, pentru un termen de aproximativ 2 luni. Potrivit contractului, ginerele urma să își ridice salariul stabilit în numerar. Inspectorul a verificat Registrul conflictelor de interese al instituției și a stabilit că subiectul nu a depus nicio declarație a conflictului de interese în raport cu ginerele său, așa precum prevede legea.

A semnat mai multe dispoziții în privința soției

Primarul comunei Codreni a admis un conflict de interese cu soția sa. Acesta a obținut primul mandat de primar în anul 2002, fiind reales și în următoarele scrutine locale. În privința soției acesteia, angajată în funcția de bibliotecar în localitate, în perioada 2019 – 2020 au fost semnate mai multe dispoziții. Anterior, subiectul, în calitate de primar al comunei, a semnat și alte acte administrative/juridice în privința soției sale, inclusiv și actele de angajare, însă la momentul respectiv soția nu făcea parte din categoria persoanelor apropiate. Încălcarea primarului se explică prin faptul că nu a declarat la ANI situația de conflict de interese cu soția sa și nu s-a abținut de la semnarea actelor, până la recepționarea unei soluții de la inspectorii de integritate.

Contracte de arendă și vânzare-cumpărare, încheiate cu mai multe rude

Și fostul primar al satului Sagaidac a intrat în vizorul ANI, după ce a semnat/încheiat mai multe acte juridice și a participat la luarea deciziilor în privința unor persoane apropiate. Acesta a deținut două mandate, începând cu anul 2011. Încălcarea acestuia vizează faptul că în calitate de Președinte la comisiei de licitație a participat la luarea deciziei și a semnat contracte de arendă, de vânzare-cumpărare și procesele – verbale ale rezultatelor licitațiilor, prin care au fost vândute sau luate în arendă anumite terenuri de către fiică, cumnată și nepot. Nici în situația respectivă, fostul primar nu a declarat la ANI conflictele de interese și nu s-a abținut de la luarea deciziilor.

Dacă actele vor rămâne definitive, toți cei trei funcționari ar putea să nu mai ocupe o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani. Suplimentar, cei care se află în exercitarea funcțiilor, riscă să-și piardă și mandatele.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button