fbpx

Articol semnat de Putin: Basarabia a fost ocupată de România în 1918

Vladimir Putin, susține că „România a ocupat Basarabia în 1918”. Pe pagina web a Kremlinului a apărut un material semnat de liderul de la Moscova, care se referă la „unitatea rușilor și ucrainenilor”, în care este vizată și trecerea spațiului dintre Prut și Nistru sub administrarea Uniunii Sovietice la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Articolul a fost publicat pe 12 iulie. Anterior, Putin a vorbit în cadrul unei emisii live despre relațiile ruso-ucrainene, considerând că cele două națiuni ar reprezenta „un singur popor”.

„În 1939, pământurile ocupate mai devreme de Polonia au fost întoarse Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). O mare parte a lor s-a unit cu Ucraina. În 1940 în componența URSS a intrat o parte a Basarabiei, ocupată de România în 1918, și Bucovina de Nord. În 1948 – insula Zmeinîi. În 1954 în componența Uniunii Sovietice Socialiste Ucraina este transmisă regiunea Crimeei din Republica Socialistă Sovietică Rusă, cu încălcări grave a normelor legale în vigoare atunci”, scrie Putin.

Referindu-se la actuala situație a Ucrainei, Putin face legătură cu Moldova, menționând că țara vecină ar fi mai săracă decât noi. Ulterior, președintele rus a primit critici din partea ucrainenilor pentru materialul publicat, iar pe pagina oficială a Kremlinului a apărut încă un material, de această dată sub formă de interviu, în care Putin vorbește despre viziunile lui Stalin și Lenin, formarea Uniunii Sovietice și sugerează administrației de la Kiev să ridice documente pentru a analiza articolul său, precizând că este gata să dezbată subiectul cu Zelenskyy.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button