fbpx

Ar fi prejudiciat cu peste 40 de milioane de lei investitori în apartamente. Cinci angajați a unei companii de construcții, trimiși în instanță

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a terminat urmărirea penală și a trimis în instanță dosarul de învinuire a cinci foști angajați ai uneia dintre cele mai mari și credibile companii de construcții de pe piața națională, care au lăsat 56 persoane fără imobilele din municipiul Chișinău, în care au investit peste 40 de milioane de lei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Proprietarii au achitat banii solicitați de către compania de construcție în perioada anilor 2012 – 2013, însă aceștia au fost folosiți în alte scopuri decât cele indicate în contracte – construcția și darea în exploatare, cu intrarea în dreptul deplin de proprietate asupra imobilelor în care au investit.

Procurorii au stabilit că, deși oamenii au achitat apartamentele, compania de construcție le-a gajat la bancă, de unde a luat un credit. Ulterior, pentru că agentul economic nu și-a onorat obligațiile nici față de bancă, aceasta a inițiat procedura judiciară de intrare în posesia imobilelor ipotecate.

Banii investitorilor, folosiți în scopuri personale

Un alt capăt de acuzare constă în însușirea și folosirea investițiilor în scopuri personale ale unor factori de decizie din companie, materializate prin construcția unui imobil grandios privat, precum și prin atribuirea fictivă în proprietate a unor imobile ale companiei, prin intermediul persoanelor interpuse.

Urmărirea penală a mai stabilit că pentru a conferi o tentă legală acțiunilor, învinuiții, la diferite etape ale schemei infracționale, au falsificat documente contabile, dări de seamă, informații oficiale, iar în final, au sustras și tăinuit documente contabile.

Drept rezultat al tuturor acțiunilor ilegale, compania de construcții a intrat în incapacitatea financiară, fiind inițiată procedura de insolvabilitate.

Astfel, celor cinci învinuiți li se încriminează comiterea infracțiunilor de escrocherie, delapidarea averii străine, abuz de serviciu, fals în declarații, fals în documente contabile, tăinuirea documentelor contabile, precum și prezentarea probelor false în judecată.

Compania de construcții, până la această etapă, nu a întreprins măsuri de restituire a prejudiciului față de investitori, iar procurorii, întru asigurarea unei părții a acțiunilor civile au reușit aplicarea sechestrului pe averea învinuiților, în sumă de aproximativ 7 milioane lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați, foștii angajați ai companiei de construcții riscă închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Articole asemănătoare

Back to top button