fbpx

ANI se disociază de decizia inspectorului de integritate privind lipsa incompatibilităților pe numele lui Igor Dodon și Lilian Carp

Autoritatea Națională de Integritate reiterează că actele de constatare sunt emise de inspectorii de integritate, care sunt independenți și duc răspundere juridică personală pentru deciziile luate. La fel, prin prisma art. 20 din Legea cu privire la ANI nr. 132 din 2016, inspectorul de integritate sunt obligațsă nu emită, fără motive  convingătoare, acte care se abat de la practica generalizată de verificare și control a inspectorilor de integritate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, subliniem faptul că, din practica ANI, pe spețe similare, privind controlul regimului juridic al incompatibilităților de funcție, există deja decizii prin care inspectorii de integritate au stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în privința demnitarilor de stat. În context, furnizăm drept exemplu următoarele cinci cazuri, în care sunt vizați foști deputați, care au figurat în control la ANI, fiind stabiliți cu încălcarea acestui regim juridic și aplicarea interdicțiilor pentru faptul că au deținut simultan calități incompatibile în diferite organizații obștești.

  1. În primul caz este vorba despre ex-deputatul Dumitru Diacov. În timp ce se afla în mandatul de deputat, în anul 2017, acesta a obținut și calitatea de președinte al unei Fundații (https://ani.md/sites/default/files/2021-09/Dumitru%20Diacov%281%29.PDF );
  2. Și fostul deputat, Nicolae Pascaru a deținut pe parcursul mandatului său mai multe calități incompatibile cu funcția de demnitate publică. Acesta figurat și în calitate de Președinte în cinci asociații obștești, cu activități în domeniul sportului și dezvoltării business-ului mic și mijlociu (https://ani.md/sites/default/files/2021-09/Nicolae%20Pascaru.PDF);
  3. În anul 2020, fostul deputat, Alexandru Nesterovschi a fost  identificat în perioada deținerii funcției de deputat, că și-a exercitat drepturile și obligațiile sale în funcția de administrator al unei companii (https://ani.md/sites/default/files/2021-01/Alexandr%20Nesterovschi.PDF ) .
  4. Un alt exemplu pe numele căruia inspectorii de integritate au constatat incompatibilitate de funcție este ex-deputatul  Nicolae Juravschi, care a deținut simultan, nouă ani la rând, și funcția de președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Moldova (CNOS) – (https://ani.md/sites/default/files/2020-11/Nicolae%20Juravschi.PDF );
  5. La fel, și fostul deputat Radu Rebeja, în toamna anului curent, a fost depistat cu deținerea concomitentă a funcției de președinte a unei asociații obștești din domeniul sportului (https://ani.md/sites/default/files/2021-11/rebeja.pdf ).

Toate actele sus-specificate au fost contestate și se află pe rolul instanței de fond. Legalitatea acestor acte de constatare nu este pusă la îndoială, deoarece, la moment, nu sunt decizii de judecată prin care actele ar fi fost anulate.

Mai mult ca atît, prin Decizia Curții Constituționale a RM nr. 146 din 28.09.2021, Înalta Curte a statuat că incompatibilitatea reprezintă, de esență, o situație în care una și aceeași persoană exercită o funcție publică în paralel cu o alta ori cînd aceasta deține o calitate sau exercită o activitate în condițiile în care legea interzice acest lucru. Astfel, Curtea reține că incompatibilitatea, ca stare de fapt, nu este condiționată de caracterul oneros sau gratuit al activităților considerate a fi incompatibile.

În baza acestor exemple, ANI își rezervă dreptul de a se disocia deocamdată de decizia inspectorului de integritate pe aceste două cazuri în vederea efectuării unei analize mai ample în cadrul unei cercetări interne dacă inspectorul de integritate s-a condus de practica ANI și de toate procedurile și spețele similare, care au existat pe regimul incompatibilităților de funcție.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button